Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Našli zdravotníkov, ktorí zverejnili Macronov covidpas

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macronovi vlani v decembri diagnostikovali ochorenie COVID-19. Zaočkovať proti nemu sa potom dal v máji, a to vakcínou od spoločností Pfizer/BioNTech.

Paríž 22. septembra (TASR) – Francúzske úrady v stredu oznámili, že sa im podarilo identifikovať zdravotníkov, ktorí zverejnili covidpas francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s jeho dátumom narodenia a prideleným QR kódom. Ten v utorok koloval po sociálnych sieťach.

Národný fond zdravotného poistenia CNAM oznámil, že o prípadných sankciách pre zdravotníkov, ktorí takto zneužili prístup k osobným údajom prezidenta, rozhodne orgán dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou.

Predstaviteľ prezidentskej kancelárie, ktorý si neželal byť menovaný, pre agentúru AFP potvrdil autenticitu uniknutého covidpasu a pripomenul, že do centrálneho registra očkovania majú prístup všetci zdravotníci.

Na sociálnych sieťach sa minulý týždeň objavil aj QR kód z covidpasu premiéra Jeana Castexa. Užívateľom internetu sa ho podarilo oskenovať z premiérovej fotografie uverejnenej v médiách.

Macronovi aj Castexovi medzitým pridelili nové QR kódy. Nimi sa obyvatelia Francúzska musia preukazovať pri návšteve múzeí, divadiel, kín, kaviarní a reštaurácií, ako aj pri cestovaní lietadlom alebo diaľkovým vlakom.

Vo Francúzsku je plne zaočkovaných viac ako 70 percent obyvateľov.

Macronovi vlani v decembri diagnostikovali ochorenie COVID-19. Zaočkovať proti nemu sa potom dal v máji, a to vakcínou od spoločností Pfizer/BioNTech.