Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Obeťou útoku v Nice bola aj žena brazílskej národnosti

Kvety, odkazy a sviečky sú položené pred Bazilikou Matky Božej v Nice v piatok 30. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Francúzska protiteroristická prokuratúra potvrdila, že páchateľom štvrtkového útoku je 21-ročný Tunisan, ktorý sa dostal do krajiny z Talianska.

Nice 30. októbra (TASR) – Jednou z troch obetí štvrtkového útoku nožom vo francúzskom meste Nice bola žena brazílskej národnosti. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zahraničných vecí.

Štyridsaťštyriročnú matku troch detí žijúcu vo Francúzsku útočník bodol vo vnútri miestneho kostola Baziliky Matky Božej. Podarilo sa jej utiecť a skryť sa v neďalekom bare, neskôr však zraneniam podľahla. „Povedzte mojim deťom, že ich ľúbim," povedala podľa francúzskej televízie BFM TV tesne pred smrťou.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v mene celého brazílskeho národa želá úprimnú sústrasť rodine a priateľom zavraždenej ženy a dvoch ďalších obetí a vyjadruje solidaritu s francúzskym ľudom a vládou, píše sa vo vyjadrení ministerstva.

Brazílska vláda tiež odsúdila akúkoľvek formu terorizmu a vyjadrila solidaritu s kresťanmi a ľuďmi iného vierovyznania, ktorí pre svoju vieru musia trpieť prenasledovanie a násilie.

Francúzska protiteroristická prokuratúra potvrdila, že páchateľom štvrtkového útoku je 21-ročný Tunisan, ktorý sa dostal do krajiny z Talianska.

Jeho obeťami boli 55-ročný správca kostola Vincent Loques, ktorého meno zverejnila britská stanica SkyNews. Mužovi útočník podrezal hrdlo a 60-ročnej žene „prakticky zoťal hlavu," píše agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu. Obaja boli zabití vo vnútri baziliky.

Páchateľ podľa starostu Nice vykrikoval "Alláhu akbar" (Alah je veľký). Polícia ho po útoku postrelila a zadržala, v súčasnosti sa nachádza v nemocnice vo vážnom stave.