Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko označilo Erdoganove vyjadrenia na Cypre za provokáciu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cyprus, ostrovná krajina v Stredozemnom mori, bol rozdelený v roku 1974 po invázii tureckej armády.

Paríž 21. júla (TASR) - Francúzske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v stredu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z provokácie, keď na návšteve Tureckom okupovanej časti Cypru opäť vyzval na dvojštátne riešenie tohto rozdeleného ostrovného štátu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Francúzsko vyjadruje hlboké poľutovanie nad týmto jednostranným krokom, ktorý nebol koordinovaný a je provokáciou," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

"Ohrozuje obnovenie dôvery, ktorá je potrebná na obnovenie rokovaní o spravodlivom a trvalom vyriešení cyperskej otázky," dodáva francúzsky rezort diplomacie.

Dvojštátne riešenie rozhodne odmieta Cyperská republika ako členská krajina Európskej únie i Brusel. "EÚ zostáva plne oddaná komplexnému vyriešeniu cyperského problému na základe dvojzónovej a dvojkomunálnej federácie s politickou rovnosťou," uviedol v reakcii na Erdoganovo vyhlásenie šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí zároveň potvrdilo, že v tejto otázke zastáva rovnaký postoj ako Brusel, a avizovalo, že chce o veci rokovať na štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

Kritiku Európskej únie – avšak i Spojených štátov – vyvolal Erdogan aj tým, že na stretnutí s prezidentom Tureckom okupovanej časti Cypru Ersinom Tatarom avizoval opätovné otvorenie cyperského mesta Varoša, opusteného od tureckej invázie v roku 1974.

Legendárne letovisko, kedysi prezývané "perla Stredomoria", zostalo opusteným a plotom obohnaným mestom duchov, kde bývalé luxusné hotely obrástli burinou, píše AFP.

Cyprus, ostrovná krajina v Stredozemnom mori, bol rozdelený v roku 1974 po invázii tureckej armády. Cyperskí Gréci odvtedy žijú prevažne na juhu krajiny, zatiaľ čo sever obývajú prevažne cyperskí Turci. Suverenitu Severocyperskej tureckej republiky uznáva iba Ankara, medzinárodné spoločenstvo nie. Cyprus sa stal členskou krajinou Európskej únie v roku 2004.