Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko: Násilie voči palestínskym civilistom je „neprijateľné“

Palestínčania v pondelok 27. februára 2023 kontrolujú obhorené autá na vrakovisku v meste Hawara neďaleko mesta Nábulus na západnom brehu Jordánu. Foto: TASR/AP

Paríž "ostro odsudzuje" nedeľňajší útok, pri ktorom boli zabití dvaja bratia z Izraela, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo.

Paríž 27. februára (TASR) - Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok odsúdilo útok izraelských židovských osadníkov v okupovanom Predjordánsku s tým, že "násilie voči palestínskym civilistom je neprijateľné". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Paríž "ostro odsudzuje" nedeľňajší útok, pri ktorom boli zabití dvaja bratia z Izraela, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo. Podľa rezortu existuje riziko, že sa situácia na Západnom brehu môže "nekontrolovane zhoršiť".

Francúzsko vyzvalo všetky strany, aby sa vyvarovali podnecovania násilia a prispeli k deeskalácii situácie, uviedlo ministerstvo.

Izraelská vláda "v rámci svojej zodpovednosti ako okupačnej mocnosti" musí "chrániť palestínskych civilistov" a nájsť páchateľov útokov v meste Hawára, pri ktorých boli podpálené autá a domy, dodal rezort francúzskej diplomacie.

Palestínsky ozbrojenec spustil v nedeľu v okupovanom Predjordánsku streľbu na izraelské vozidlo a zabil pri tom dvoch izraelských osadníkov. Rozvášnený dav osadníkov následne vyšiel do ulíc mesta Hawára ležiaceho neďaleko Nábulusu. Podľa správ palestínskych médií osadníci podpálili približne 30 domov a áut.

Podľa agentúry AP išlo zrejme o najhorší výbuch násilia zo strany tamojších židovských osadníkov za niekoľko desaťročí.