Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko oznámilo, že plne podporuje Moldavsko

Na snímke z 23. februára 2022 francúzsky minister zahraničných vecí Jeana-Yves Le Drian. Foto: TASR/AP

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v utorok varovala, že incidenty v odštiepeneckom regióne Podnestersko boli pokusom o eskaláciu napätia v regióne.

Paríž 26. apríla (TASR) - Francúzsko v utorok oznámilo, že plne podporuje územnú celistvosť Moldavska. Paríž sa tak vyjadril po sérii výbuchov v separatistickom regióne Podnestersko, podporovanom Ruskom, ktoré vyvolali obavy z rozšírenia vojny na Ukrajine aj do Moldavska. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian svojmu moldavskému kolegovi Nicovi Popescovi povedal, že Francúzsko je "znepokojené" správami o výbuchoch z posledných dvoch dní v odštiepeneckom regióne Podnestersko, oznámil rezort francúzskej diplomacie.

"(Le Drian) znovu potvrdil, že Francúzsko plne podporuje stabilitu, suverenitu a územnú celistvosť Moldavska, ktoré čelí riziku, že bude destabilizované," dodalo ministerstvo.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v utorok varovala, že incidenty v odštiepeneckom regióne Podnestersko boli pokusom o eskaláciu napätia v regióne. Uviedla to počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho zasadnutia bezpečnostnej rady štátu.

Moskva začala vojnu na celej Ukrajine 24. februára, niekoľko dní po tom, čo uznala dve separatistické oblasti v Donbase na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. Nakoniec sa však ruskí vojaci stiahli zo severu Ukrajiny a z okolia metropoly Kyjev, kde nedosiahli naplánované bojové ciele.

Vysokopostavený predstaviteľ ruskej armády minulý týždeň povedal, že Rusko chce teraz okrem ovládnutia Donbasu dobyť tiež južnú Ukrajinu, a dodal, že takýto krok umožní aj vytvorenie pozemného koridoru medzi Ruskom a separatistickým regiónom Podnestersko v Moldavsku.