Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Paríž udelil brazílskemu exprezidentovi Lulovi čestné občianstvo

Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva (vpravo) pózuje so starostkou Paríža Anne Hidalgovou po udelení čestného občianstva Paríža vo francúzskej metropole v pondelok 2. marca 2020. Foto: TASR/AP

Francúzsko-brazílske vzťahy sú naštrbené od minulého roka, keď sa francúzsky prezident Emmanuel Macron dostal do slovnej potýčky s Bolsonarom.

Paríž 3. marca (TASR) - Parížska radnica v pondelok udelila bývalému brazílskemu prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi čestné občianstvo. Podľa agentúry Reuters ide o úder pre súčasného lídra Brazílie Jaira Bolsonara, ktorého vzťahy s Francúzskom sa v ostatnom čase zhoršil.

Udelenie občianstva Lulovi podporila socialistická starostka Paríža Anne Hidalgová. "Mám obrovskú radosť z toho, že sme Lulovi udelili titul čestného občana. Paríž bude stále stáť pri tých, ktorých práva nie sú rešpektované," napísala Hidalgová na Twitteri.

Brazília sa obracia chrbtom k demokracii od zvolenia Bolsonara za hlavu štátu, povedala Hidalgová Lulovi na ceremónii, na ktorej sa zúčastnila i bývalá brazílska prezidentka Dilma Rousseffová.

Lula kritizoval pravicového Bolsonara za zbedačovanie pracujúcich Brazílčanov a prisľúbil, že zjednotí ľavicu, s ktorou hodlá zvíťaziť v parlamentných voľbách v roku 2022.

Lula, ktorý bol brazílskym prezidentom v rokoch 2003-2010, sa v roku 2018 dostal do väzenia po tom, ako ho uznali za vinného z prijatia úplatku od stavebných spoločností výmenou za zmluvy so štátom.

Exprezident trvá na svojej nevine. Vlani v novembri ho prepustili z výkonu trestu po tom, ako najvyšší súd rozhodol o ukončení povinného väznenia osôb, ktoré neuspeli pri prvom odvolaní.

Francúzsko-brazílske vzťahy sú naštrbené od minulého roka, keď sa francúzsky prezident Emmanuel Macron dostal do slovnej potýčky s Bolsonarom. Macron obvinil Bolsonara z klamania svetovým lídrom o ochrane brazílskeho dažďového pralesa.