Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Parížske parky a záhrady zostanú zatvorené

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Véran chce parky nechať zatvorené z obáv pred druhou vlnou epidémie koronavírusu.

Paríž 12. mája (TASR) - Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v utorok oznámil, že parížske parky a záhrady zostanú zavreté až do odvolania, hoci primátorka Paríža Anne Hidalgová žiadala ich otvorenie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Véran chce parky nechať zatvorené z obáv pred druhou vlnou epidémie koronavírusu. Hidalgová požiadala vládu, aby parky otvorila, pričom návštevníci by v nich museli nosiť rúška alebo inú ochranu tváre.

V pondelok sa na parížskych nábrežiach rieky Seina zhromaždili stovky ľudí, aby oslávili uvoľnenie opatrení. Polícia ich musela rozohnať. Minister vnútra Christophe Castaner neskôr požiadal parížske úrady, aby zakázali vysedávanie a pitie na brehoch Seiny.

"Ešte nie je koniec. Vírus ďalej cirkuluje," povedal Véran v utorok novinárom.

"Nie, neotvoríme parky a záhrady v Paríži ani v metropolitnej oblasti Ile-de-France, ani v žiadnom regióne, ktorý je klasifikovaný ako červený, pretože slnečné počasie môže ľudí lákať zhromažďovať sa a nerešpektovať zákaz verejných s zhromaždení s účasťou nad desať ľudí," uviedol minister.

Francúzsko je rozdelené na "zelené" a "červené" zóny. V "zelených" je úroveň nákazy nízka, v "červených" vysoká.

Francúzsko začalo od pondelka s postupným uvoľňovaním prísnych opatrení, ktoré boli v platnosti od polovice marca.

Väčšina obchodov a ďalších prevádzok v krajine sa opäť otvorila. Obyvatelia krajiny sa môžu od pondelka vybrať von z domu bez toho, aby mali pri sebe príslušné potvrdenie.

Základné školy sa postupne otvoria tento týždeň a od budúceho týždňa majú nasledovať stredné školy v menej postihnutých oblastiach.