Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pilota z havarovanej stíhačky zvesili po dvoch hodinách

Na snímke vrtuľník, ktorý odlieta zachraňovať dvoch pilotov po havárii stíhačky, v západnom Francúzsku, 19. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Stíhačka spadla v obytnej časti obce Pluvigner v regióne Bretónsko.

Paríž 19. septembra (TASR) - Jedného z pilotov belgického viacúčelového stíhacieho lietadla typu F-16, ktoré sa zrútilo vo štvrtok v západnom Francúzsku, sa podarilo vyslobodiť z elektrického vedenia vysokého napätia, kde sa po katapultovaní zachytil, píše agentúra AFP.

"Pilot aj kopilot sa dokázali ešte pred haváriou katapultovať. Oboch sme lokalizovali a sú nažive," píše sa vo vyhlásení predstaviteľa regionálnej vlády. Jedného z pilotov zachránili bezprostredne, druhý sa však zamotal do elektrického vedenia vysokého napätia a ostal tam visieť na padáku. Pilota napokon po dvoch hodinách vyslobodili. Obaja piloti utrpeli zranenia, ich rozsah nebol bezprostredne známy.

Stíhačka spadla v obytnej časti obce Pluvigner v regióne Bretónsko. Medzi miestnymi obyvateľmi neboli hlásené nijaké zranenia, uviedla hovorkyňa polície. Havarovaný stroj však vážne poškodil jeden z obytných domov. Bezprostredné okolie miesta nehody evakuovali.

Stroj neprevážal zbrane. Bol na výcvikovej misii a smeroval z Belgicka na francúzsku námornú leteckú základňu pri meste Lorient.