Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Francúzsko po útokoch zvýšilo bezpečnostné opatrenia

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

V priebehu troch dní došlo v krajine galského kohúta k trom návzajom nesúvisiacim incidentom.

Paríž 23. decembra (TASR) - Francúzske úrady dnes oznámili posilnenie bezpečnostných opatrení na verejných miestach po tom, ako v krajine došlo za tri dni k trom navzájom nesúvisiacim incidentom, pri ktorých utrpelo zranenia približne 30 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

V pondelok večer vodič dodávky zámerne narazil do davu návštevníkov vianočných trhov v západofrancúzskom meste Nantes. Desať ľudí vrátane vodiča utrpelo vážne zranenia. Ten po čine zakričal po arabsky "Alláhu akbar" (Boh je najväčší) a prebodol sa nožom. Svoje zranenia prežil a v súčasnosti ho vyšetruje polícia.

K podobnému incidentu došlo v nedeľu aj v meste Dijon, kde vodič s výkrikmi "Alláhu akbar" zámerne autom vrážal do chodcov a dvom z nich spôsobil vážne zranenia.

V sobotu zasa muž vyzbrojený nožom vtrhol na policajnú stanicu na okraji mesta Tours v strednom Francúzsku. S výkrikmi "Alláhu akbar" pobodal troch policajtov, z toho dvoch vážne. Polícia následne útočníka zastrelila.

"Incidenty, akých sme boli svedkami v Dijone a Nantes, lákajú na napodobňovanie," uviedol dnes francúzsky premiér Manuel Valls po tom, ako povolal ďalších 200 až 300 príslušníkov ozbrojených síl, ktorí posilnia hliadky napríklad na turistami vyhľadávanej parížskej triede Champs-Élysées či v hlavných obchodných štvrtiach. Francúzske úrady už predtým povolali do bezpečnostných hliadok približne 800 vojakov.