Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzi začali evakuovať utečencov zo stanového tábora v Paríži

Policajti (vľavo) stoja vedľa utečencov, ktorých evakuujú zo stanového tábora v Paríži 2. júna 2015. Foto: TASR/AP/Kamil Zihnioglu

Utečenci už niekoľko mesiacov obývali lokalitu pri železničnej stanici Gare du Nord, ktorá sprostredkúva priame spojenie s Britániou.

Paríž 2. júna (TASR) - Parížska polícia začala evakuovať stovky utečencov z tamojšieho stanového tábora. Paríž pristúpil k tomuto radikálnemu kroku vzhľadom na rastúcu nespokojnosť miestnych obyvateľov, informovala dnes agentúra AP.

Stanový tábor sa nachádza v blízkosti hlavnej vlakovej stanice a turistickej oblasti, neďaleko presláveného chrámu Basilique du Sacré-Coeur v parížskej štvrti Montmartre.

Policajti v civile (vpravo) stoja vedľa utečencov, ktorých evakuujú zo stanového tábora v Paríži 2. júna 2015.
Foto: TASR/AP/Kamil Zihnioglu


Utečenci už niekoľko mesiacov obývali lokalitu pri železničnej stanici Gare du Nord, ktorá sprostredkúva priame spojenie s Britániou.

V okolí zmieneného stanového tábora boli dnes ráno pristavené desiatky policajných a smetiarskych vozidiel. Po príchode polície začali utečenci zhromažďovať svoje deky a skromný osobný majetok. Následne s vecami nastupovali do autobusov.

Utečenci sedia v autobuse počas evakuácie zo stanového tábora v Paríži 2. júna 2015.
Foto: TASR/AP/Kamil Zihnioglu


Kam vysťahovaných utečencov teraz umiestnia, nebolo zatiaľ jasné. Sociálny pracovník z francúzskej charitatívnej organizácie Emmaus, Bruno Morel, však uviedol, že niektorí z nich by mali putovať do centier pre žiadateľov o azyl.

Zmienený stanový utečenecký tábor vo francúzskej metropole Paríž je symbolom výzvy, ktorej tento rok čelí Európa v súvislosti s prílevom nelegálnych migrantov, konštatovala AP. Mnohí z nich nútene opúšťajú domovy vzhľadom na nepokoje a prehlbujúcu sa chudobu na africkom kontinente.