Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Francúzsko ponúka osobám nad 80 rokov štvrtú dávku proti covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajina v pondelok prestane vyžadovať očkovací pas - dôkaz o tom, že osoba bola trikrát zaočkovaná proti tomuto ochoreniu. Pas sa doteraz vyžadoval pri vstupe do verejných priestorov.

Paríž 12. marca (TASR) - Francúzske zdravotnícke úrady ponúkajú štvrtú dávku vakcíny proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19 osobám starším ako 80 rokov, ktoré dostali posilňujúcu dávku pred viac než tromi mesiacmi.

Vyhlásil to v sobotu francúzsky premiér Jean Castex, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

Ministerský predseda pre denník Le Parisien uviedol, že týmto seniorom napriek tomu odporúča, aby naďalej nosili rúška, keďže Francúzsko uvoľňuje obmedzenia týkajúce sa covidu.

Krajina v pondelok prestane vyžadovať očkovací pas - dôkaz o tom, že osoba bola trikrát zaočkovaná proti tomuto ochoreniu. Pas sa doteraz vyžadoval pri vstupe do verejných priestorov, ako sú kiná či reštaurácie.

Podobný pas však bude potrebný pri návšteve nemocnice alebo domova pre seniorov za účelom chrániť najzraniteľnejších ľudí. Rúška budú od 14. marca vyžadované už len v prostriedkoch verejnej dopravy; v zamestnaní či v škole už potrebné nebudú.

Francúzsko od vypuknutia pandémie zaznamenalo na svojom území viac než 23 miliónov prípadov covidu, z ktorých vyše 140.000 sa skončilo smrťou pacienta.

Vo Francúzsku dostalo posilňujúcu vakcínu približne 58 percent obyvateľstva - po prvých dvoch dávkach, ktoré sa vyžadovali ako základná ochrana, dodáva tlačová agentúra DPA.

Počet infikovaných koronavírusom má v uplynulých týždňoch vo Francúzsku klesajúci trend po rekordnom maxime zo začiatku roka.