Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsky poradca vlády kritizoval ľudí za nedodržiavanie nariadení

Francúzska polícia rozohnáva skupinu demonštrantov tzv. žltých viest počas protestu v Starom prístave Marseille, na juhu Francúzska 16. mája 2020. Francúzski demonštranti z hnutia tzv. žltých viest obnovili v sobotu svoje pravidelné protesty. Do ulíc vyšli po prvý raz od zmiernení obmedzení zavedených počas pandémie koronavírusu. Francúzsko od 11. mája uvoľnilo niektoré reštriktívne opatrenia, čo umožnilo aj sobotňajšie obnovenie predtým pravidelných sobotňajších demonštrácií tzv. žltých viest, hoci s obmedzeným počtom účastníkov. Foto: TASR/AP

Prísne opatrenia a obmedzenia pohybu sa vo Francúzsku začali uvoľňovať v máji.

Paríž 9. júla (TASR) - Hlavný poradca francúzskej vlády pre boj proti koronakríze kritizoval obyvateľov krajiny za nedodržiavanie bezpečnostných nariadení. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na viaceré francúzske médiá.

Vedec Jean-Francois Delfraissy nazval ignorovanie protikoronavírusových opatrení "samoľúbym". Zároveň dodal, že takýmto správaním Francúzi zvyšujú riziko príchodu druhej vlny nákazy.

Ak občania budú naďalej dôsledne dodržiavať nariadené odstupy, ich leto môže byť "takmer bez vírusu", vyjadril sa Delfraissy.

Prísne opatrenia a obmedzenia pohybu sa vo Francúzsku začali uvoľňovať v máji. Odvtedy sa opätovne otvorili napríklad školy či reštaurácie, približuje AP.

Francúzsko v posledných týždňoch takmer každý deň zaznamenáva stovky nových pozitívnych testov na koronavírus SARS-CoV-2. Od vypuknutia pandémie v krajine zaevidovali 169.473 prípadov nákazy a na následky ochorenia COVID-19 zomrelo celkovo 29.965 ľudí.