Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzsko posiela do Japonska ďalšie prepracované jadrové palivo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Japonsko nemá zariadenia na spracovanie odpadu z vlastných jadrových reaktorov a väčšinu odpadu posiela do zahraničia, najmä do Francúzska, pripomenula AFP.

Cherbourg 17. septembra (TASR) - Zo severofrancúzskeho prístavu Cherbourg vyplávali v sobotu dve lode s prepracovaným jadrovým palivom určeným pre Japonsko. Environmentálni aktivisti odsúdili prepravu takýchto vysoko rádioaktívnych materiálov a označili ju za nezodpovednú, informovala agentúra AFP.

Toto recyklované jadrové palivo (MOX), zmes uránu a plutónia, má doraziť do Japonska približne za 60 dní a je určené pre elektráreň Takahama.

Preprava sa uskutočňuje loďami Pacific Heron a Pacific Egret, ktoré sú špecializované na tento typ nákladov a patria britskej spoločnosti PNTL.

Japonsko nemá zariadenia na spracovanie odpadu z vlastných jadrových reaktorov a väčšinu odpadu posiela do zahraničia, najmä do Francúzska, pripomenula AFP.

Zaužívaná prax prevozu paliva je terčom kritiky zo strany ochrancov životného prostredia. Napríklad Yannick Rousselet z environmentálnej organizácie Greenpeace ešte v auguste upozornil, že "preprava takýchto nebezpečných materiálov je z hľadiska šírenia jadrových zbraní úplne nezodpovedná."

MOX sa podľa japonskej spoločnosti Orano skladá z 92 percent oxidu uránu a ôsmich percent oxidu plutónia.

Plutónium "nie je rovnaké ako to, ktoré sa používa v armáde," uviedla po Rousseletovej výhrade spoločnosť Orano.