Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko poskytne 500 miliónov eur na výsadbu mestskej vegetácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Agentúra AFP pripomenula, že podľa zákona z roku 2015 musia byť všetky strechy nových budov postavených v komerčných zónach vo Francúzsku čiastočne pokryté rastlinami alebo solárnymi panelmi.

Paríž 14. júna (TASR) - Francúzska vláda v utorok oznámila vyčlenenie 500 miliónov eur na podporu projektov výsadby mestskej zelene, čo má pomôcť zníženiu teploty v uliciach. Vláda tento svoj zámer oznámila v čase, keď sa na juhu a juhozápade Francúzska začali vlny horúčav, informovala agentúra AFP.

Hovorkyňa kabinetu Olivia Grégoirová na brífingu po zasadnutí vlády uviedla, že vládny plán by mal umožniť "spolufinancovať spolu s miestnymi orgánmi“ opatrenia a projekty proti prehrievaniu, najmä vytváranie tzv. ostrovov chladu ako protiváhy tzv. ostrovov tepla – oblastí v mestách, ktoré majú počas horúčav výrazne vyššiu teplotu než ich okolie.

Agentúra AFP pripomenula, že podľa zákona z roku 2015 musia byť všetky strechy nových budov postavených v komerčných zónach vo Francúzsku čiastočne pokryté rastlinami alebo solárnymi panelmi.

Grégoirová v stredu na margo odborníkmi avizovanej vlny horúčav povedala, že bude "silná, skorá a bezprecedentná v tomto období".

Najvyššie teploty viac ako 40 stupňov Celzia sa predpokladajú od štvrtka do soboty, uviedla služba Météo France.

Podľa hovorkyne vláda v tejto súvislosti vyzvala na ostražitosť, pričom vydala pokyn všetkým štátnym úradom, aby prijali opatrenia na ochranu zdravia obyvateľov, najmä tých najzraniteľnejších: starších ľudí, ľudí žijúcich osamelo alebo bezdomovcov.

Na približne tretine územia Francúzska sú už zavedené obmedzenia na využívanie vody a úrady apelujú na poľnohospodárov, továrne i poskytovateľov verejných služieb, aby vodu používali striedmo.

Jar bola vo Francúzsku doteraz mimoriadne teplá a suchá, pričom tohtoročný máj je vôbec najteplejším piatym mesiacom roka od začiatku zaznamenávania teplôt.