Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzsko pošle Česku 100.000 dávok vakcín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dosiaľ bolo v ČR zaočkovaných 600.429 ľudí.

Praha 25. februára (TASR) - Francúzsko poskytne Česku v polovici marca 100.000 očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech, uviedol vo štvrtok český premiér Andrej Babiš. Informoval o tom portál Novinky.cz, pričom podotkol, že ČR aktuálne disponuje desaťtisícmi dávok vakcín, ktoré dosiaľ neboli aplikované.

Babiš sa snažil dohodnúť na dodávke vakcín aj s ďalšími európskymi krajinami. Poznamenal, že už predtým sa podarilo, že vakcíny ČR daroval Izrael, pričom teraz Česku prisľúbilo Francúzsko 100.000 dávok vakcín.

Možnú pomoc zo strany Francúzska ešte pred Babišovým vyjadrením avizovali české Hospodářské noviny s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s celou záležitosťou.

Izrael už ČR daroval 5000 dávok vakcíny od spoločnosti Moderna, ktorou zaočkujú vojakov aktuálne slúžiacich v nemocniciach s covidovými pacientmi. Izrael venoval vakcíny aj ďalším krajinám výmenou za ich pomoc na diplomatickom poli, uvádzajú Novinky.cz.

V ČR sa aktuálne očkuje tromi vakcínami, ktoré sú registrované v EÚ, a to od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Babiš odmieta slová kritikov, podľa ktorých sa v Česku očkuje príliš pomaly. Dosiaľ bolo v ČR zaočkovaných 600.429 ľudí. Neminutých starších vakcín, ktorými táto ČR disponuje, je podľa premiérových slov len niečo vyše 20-tisíc. Desaťtisíce nových, zatiaľ nepoužitých vakcín, však ČR dostalo v uplynulých dňoch.