Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Le Drian povolal svojich veľvyslancov z USA a Austrálie na konzultácie

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian hovorí počas tlačovej konferencie s ministrom zahraničných vecí USA, Antonym Blinkenom, v Paríži 25. júna 2021c, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ide o reakciu Francúzska na nové spojenectvo medzi Britániou, USA a Austráliou.

Paríž 18. septembra (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v piatok večer oznámil, že krajina okamžite povoláva svojich veľvyslancov z USA a Austrálie na konzultácie. Francúzsko tak reaguje na novú strategickú spoluprácu USA, Británie a Austrálie, v dôsledku ktorej Canberra zrušila mnohomiliardovú zmluvu o nákupe francúzskych ponoriek, informovali o tom agentúry AP a AFP.

Podľa agentúry AFP je to prvýkrát v histórii, čo Francúzsko pristúpilo k takémuto kroku v prípade týchto dvoch krajín, ktoré patria k jeho tradičným spojencom.

Le Drian odôvodnil toto "výnimočné rozhodnutie", ktoré prijal na žiadosť prezidenta Emmanuela Macrona, "mimoriadnou závažnosťou oznámení", ktoré urobili Austrália a Spojené štáty. Podľa ministra je zrušenie zákazky zo strany Austrálie "neprijateľným správaním medzi partnermi a spojencami“.

Francúzsko vo štvrtok kritizovalo prekvapivé rozhodnutie Austrálie, ktorá zrušila "zmluvu storočia" na dodávku konvenčných ponoriek uzavretú s Francúzskom a namiesto toho uprednostnila ponorky s jadrovým pohonom, ktoré budú postavené s využitím amerických a britských technológií.

Británia, Spojené štáty a Austrália v stredu oznámili, že podpísali bezpečnostnú zmluvu o zdieľaní pokročilých obranných technológií so snahou kontrovať Číne. Toto partnerstvo umožní Austrálii po prvý raz zostrojiť ponorky s jadrovým pohonom. Trilaterálna zmluva s názvom AUKUS bude tiež zahŕňať spoluprácu v oblasti umelej inteligencie, kvantových technológií a kybernetiky.