Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko prijme 500 maloletých migrantov z utečeneckého tábora Moria

Migranti sú na parkovisku pred obchodom na gréckom ostrove Lesbos v piatok 11. septembra 2020. Tisíce migrantov, ktorí opustili utečenecký tábor na ostrove Lesbos v dôsledku požiaru, nebudú môcť cestovať na grécku pevninu, oznámila grécka vláda. Tábor Moria, ktorý bol v noci na stredu takmer celý zničený požiarom, je prechodným domovom pre vyše 12.000 ľudí - čo viac ako štvornásobne prevyšuje jeho kapacitu. Foto: TASR/AP

Prijatie 150 maloletých bez sprievodu z tábora Moria prisľúbilo aj Nemecko a ďalších 100 si ich medzi sebou rozdelia ostatné členské štáty EÚ.

Paríž 23. septembra (TASR) - Francúzska vláda v stredu oznámila, že krajina prijme 500 maloletých migrantov z utečeneckého tábora Moria na gréckom ostrove Lesbos, ktorý začiatkom septembra zničil požiar. Je to o 150 viac ako Francúzsko pôvodne plánovalo, informovala agentúra AFP.

"Francúzsko sa už zaviazalo prijať 350 migrantov a zaviažeme sa prijať ďalších 150 maloletých," prisľúbil štátny tajomník pre európske záležitosti z francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Clément Beaune.

Prijatie 150 maloletých bez sprievodu z tábora Moria prisľúbilo aj Nemecko a ďalších 100 si ich medzi sebou rozdelia ostatné členské štáty EÚ.

Tábor Moria, ktorý takmer celý zničil požiar spred dvoch týždňov, bol prechodným domovom pre približne 12.700 ľudí, vrátane zhruba 4000 maloletých, prevažne zo Sýrie a Afganistanu, čo viac ako štvornásobne prevyšovalo jeho kapacitu.