Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Propagoval hydroxychlorochín pri liečbe covidu: Francúza pokarhali

Na snímke sú tabletky hydroxychlorochínu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Francúzsky lekár podal hydroxychlorochín skupine pacientov a následne tvrdil, že u nich koronavírus "zmizol" rýchlejšie ako v prípade tých, ktorých liečili obvyklým spôsobom.

Paríž 3. decembra (TASR) - Francúzsky lekár a infektológ Didier Raoult, ktorý sa preslávil propagáciou látky hydroxychlorochín ako liečby choroby COVID-19, dostal v piatok pokarhanie od disciplinárnej komisie lekárskej komory regiónu Nouvelle-Aquitaine.

Komisia sa na svojom zasadnutí v meste Bordeaux v kraji Gironde zaoberala dvomi sťažnosťami, ktoré proti Raoultovi podali jeho kolegovia ešte koncom roka 2020.

Profesor Raoult bol obvinený z viacerých porušení lekárskeho etického kódexu pri propagácii hydroxychlorochínu ako liečby proti covidu. Dodnes pritom nebol preukázaný pozitívny účinok tejto látky na prognózu tohto infekčného ochorenia a podľa zdrojov z disciplinárnej komisie je tvrdenie opaku "bez overených vedeckých údajov" rovné "šarlatánstvu".

Pokarhanie disciplinárnou komisiou je druhý najprísnejší trest po napomenutí, pripomenul spravodajský web BFM s tým, že najvyšším trestom môže byť zákaz vykonávať lekárske povolanie.

Vlani na jar sa v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 stále častejšie hovorilo o testovaní experimentálnych liekov. Nádejné výsledky v tomto smere prinieslo hneď niekoľko látok, ktoré boli pritom vyvinuté na úplne iné účely.

Okrem remdesiviru, ktorý pôvodne vyrobila americká firma Gilead Sciences na ebolu, bol "v kurze" aj liek Plaquenil obsahujúci látku hydroxychlorochín. Prvýkrát ho vyskúšali v roku 1955 pri liečbe malárie. Odvtedy sa používal hlavne pri autoimunitných ochoreniach, ako je lupus alebo reumatoidná artritída.

Jedným z najvýraznejších propagátorov tohto lieku bol práve profesor Raoult, ktorý je odborníkom na infekčné choroby a pôsobí v univerzitnej nemocnici (IHU) v Marseille.

Hydroxychlorochín podal skupine pacientov a následne tvrdil, že u nich koronavírus "zmizol" rýchlejšie ako v prípade tých, ktorých liečili obvyklým spôsobom.

Jeho štúdie však odborníci spochybnili: vykonal ich totiž na veľmi malej vzorke pacientov a zároveň mu chýbala kontrolná skupina - ľudia v rovnakom veku s rovnakým zastúpením mužov a žien, ktorí by nedostávali liečbu.

Napriek týmto pochybnostiam vedeckej obce sa Raoult stal vo Francúzsku najväčšou autoritou v ranom období pandémie koronavírusu. Bol dokonca aj členom prvej vedeckej komisie zriadenej francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na boj s pandémiou. Po nezhodách, ktoré sa týkali skríningov a testovania, sa však prestal zúčastňovať na stretnutiach tohto konzília.

Web BFM uviedol, že Raoult k 31. augustu odišiel do dôchodku, takže už nepôsobí ani ako univerzitný profesor, ani ako nemocničný lekár. Začiatkom novembra pre médiá deklaroval, že prípadné sankcie zo strany disciplinárnej komisie lekárskej komory sa ho "nedotknú".

Dodal, že sťažnosť podali "lekári, nie pacienti". Uviedol tiež, že počas koronakrízy na ním vedenej klinike IHU v Marseille prijali "viac ako 600.000 pacientov" a "bez akýchkoľvek sťažností" z nich strany.