Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Protesty vo Francúzsku by mohli mať vplyv na návštevu britského kráľa

Protestujúci pochodujú počas demonštrácie v Marseille v južnom Francúzsku v utorok 7. marca 2023. Foto: TASR/AP

Macronovci organizujú na počesť kráľovského páru štátny banket vo Versaillskom paláci. Karol III. a Kamila navštívia aj mesto Bordeaux na juhozápade Francúzska.

Londýn/Paríž 22. marca (TASR) - Protesty vo Francúzsku by mohli mať vplyv na plány nadchádzajúcej štátnej návštevy britského kráľa Karola III. v priebehu budúceho týždňa. V stredu to uviedol zdroj z Buckinghamského paláca, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Situáciu pozorne sledujeme a berieme do úvahy odporúčania od britského ministerstva zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja i francúzskej strany," uviedol zdroj s tým, že protesty proti dôchodkovej reforme môžu mať vplyv "na logistiku".

Britský kráľ s manželkou Kamilou bude na návšteve Francúzska od 26. do 29. marca. V Paríži sa stretnú s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Karol III. tiež vystúpi s príhovorom pred francúzskym Senátom. Kamila spolu s francúzskou prvou dámou Brigitte Macronovou otvoria výstavu v Musée d'Orsay.

Macronovci organizujú na počesť kráľovského páru štátny banket vo Versaillskom paláci. Karol III. a Kamila navštívia aj mesto Bordeaux na juhozápade Francúzska.

Opoziční poslanci vyzvali Macrona, aby návštevu vzhľadom na pretrvávajúce napätie v krajine zrušil.

Každodenné protesty spolu so štrajkami postihli ropné rafinérie, narušili verejnú dopravu i zber odpadu, a to najmä v metropole Paríž. Odborári a odporcovia dôchodkovej reformy zvolali na štvrtok ďalšie kolo štrajkov a protestov.

Demonštranti sa dostali do zrážok s políciou aj vo Versailles, kde im cestu k honosnému zámku zablokovala poriadková polícia.