Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzsko repatriovalo z táborov IS v Sýrii 51 žien a detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od územnej porážky Islamského štátu v marci roku 2019 ide o najväčšiu skupinu žien a detí navrátivších sa do Francúzska z táborov na severovýchode Sýrie.

Paríž 5. júla (TASR) - Francúzske úrady v utorok repatriovali 51 žien a detí z táborov, ktoré sa nachádzajú v oblastiach Sýrie kontrolovaných kedysi skupinou Islamský štát (IS). Uvádza sa vo vyhlásení francúzskej prokuratúry špecializovanej na boj s terorizmom, o ktorom informovala agentúra AP.

Od územnej porážky Islamského štátu v marci roku 2019 ide o najväčšiu skupinu žien a detí navrátivších sa do Francúzska z táborov na severovýchode Sýrie. Agentúra AP pripomenula, že počet francúzskych občanov, ktorí sa pridali k IS, bol v porovnaní s inými krajinami v Európe vysoký.

Skupinu, ktorá sa do Francúzska vrátila v utorok, tvorilo 16 žien vo veku 22 až 39 rokov a 35 maloletých. Sedem z maloletých prichádza do Francúzska bez sprievodu dospelých.

Okrem dvoch sú všetky ženy v skupine francúzskymi občiankami. Osem žien bolo vzatých do väzby na výsluch a ďalších osem bolo zadržaných na základe zatykača.

Deti boli umiestnené do starostlivosti útvaru na ochranu detí pri súdnom dvore vo Versailles.

Jeden z 35 maloletých je podľa vyhlásenia prokurátora vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z účasti na aktivitách teroristického zoskupenia. Tento maloletý čoskoro dovŕši 18 rokov, uvádza sa vo vyhlásení.

AP poznamenala, že mnohé európske krajiny sa zdráhali povoliť návrat žien a detí zo Sýrie z obavy, že by sa "obrátili" proti svojej vlasti.

Francúzsko, ktoré bolo od roku 2015 obeťou viacerých teroristických útokov, sa aj na základe tejto svojej skúsenosti k takejto repatriácii stavalo obzvlášť zdržanlivo.