Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Francúzsko: Rusko by mohlo obnoviť ofenzívu v Donbase do desiatich dní

Ukrajinský vojak, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa hovorcu francúzskej armády by ruská armáda chcela zatlačiť ukrajinské jednotky až k rieke Dneper, pokiaľ jej to jej vojenské kapacity dovolia.

Paríž 13. apríla (TASR) - Ruská armáda sa pripravuje na rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny, ktorá by sa mohla začať zrejme už do desiatich dní. V stredu to uviedol hovorca francúzskej armády Pascal Lanni, ktorého citovala televízia CNN.

"V priebehu niekoľkých nasledujúcich dní, možno už o desať dní, by Rusko mohlo obnoviť svoje úsilie o dobytie Doneckej a Luhanskej oblasti rozsiahlou ofenzívou," povedal Lanni novinárom. Podľa neho by ruská armáda chcela zatlačiť ukrajinské jednotky až k rieke Dneper, pokiaľ jej to jej vojenské kapacity dovolia.

Hovorca ďalej uviedol, že ruské sily uskutočňujú nálety a bombardovanie na Ukrajine nielen s cieľom "oslabiť súdržnosť ukrajinského obranného systému", ale aj narušiť logistické operácie ukrajinskej armády. To podľa neho vysvetľuje, prečo ruské jednotky "totálne zničili" letisko v meste Dnipro.

Paríž však v súčasnosti predpokladá, že zatiaľ nedošlo k "žiadnemu významnému pokroku", pokiaľ ide o územné zisky ruských síl na východe Ukrajiny.