Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku bude posledná rozlúčka s Belmondom

Na snímke ruže sú položené pred domom Jeana-Paula Belmonda. Foto: TASR/AP

Pocty vo Francúzsku odrážajú, aké výnimočné postavenie mal v kultúrnom svete tejto krajiny a v obývačkách, kde sa schádzali rodiny a spolu sledovali jeho filmy.

Paríž 9. septembra (TASR) - Francúzsko sa vo štvrtok lúči s filmovou legendou Jeanom-Paulom Belmondom. Smútočný obrad so štátnymi poctami, ktorý bude viesť prezident Emmanuel Macron, sa začne o 16.30 h v Invalidovni v Paríži, teda na mieste, kde je pochovaný Napoleon. Ceremóniu bude môcť sledovať verejnosť. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pre Belmonda bol prelomovým kultový film Na konci s dychom (1960), ktorý patrí ku klenotom francúzskej filmovej Novej vlny, a jeho herecká kariéra trvala 50 rokov.

Pocty vo Francúzsku odrážajú, aké výnimočné postavenie mal v kultúrnom svete tejto krajiny a v obývačkách, kde sa schádzali rodiny a spolu sledovali jeho filmy.

Belmondo, ktorého krivý nos a frajerský úsmev z neho spravili jedného z najznámejších mužov v krajine, zomrel v pondelok 6. septembra vo veku 88 rokov. Príčinu jeho úmrtia nezverejnili.

Herec sa objavil vo vyše 80 filmoch a pracoval s celou škálou popredných francúzskych režisérov. Práve film Jeana-Luca Godarda Na konci s dychom priniesol obom mužom trvalú slávu.

Belmondo, Francúzmi s láskou prezývaný Bébel, bol aj talentovaným športovcom, ktorý často robil nebezpečné kaskadérske čísla vo svojich filmoch osobne.

Prezident Macron označil herca za "národný klenot" a vo štvrtok bude viesť prvú poctu v Invalidovni, parížskej historickej budove s pozlátenou kupolou.

Súkromný pohreb pre rodinu je naplánovaný na piatok.