Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Francúzsko sa obáva záplav, cez víkend bude pršať ešte intenzívnejšie

Zvýšená hladina rieky Seina v Paríži 5. februára 2021. Prudké dažde vo Francúzsku spôsobili rozsiahle záplavy. Foto: TASR/AP

Z brehov sa už vyliala rieka Charente v departemente Charente-Maritime neďaleko pobrežia Atlantického oceánu.

Paríž 6. februára (TASR) - V mnohých oblastiach vo Francúzsku, predovšetkým na západe a severe, bol v sobotu ráno v dôsledku vytrvalého dažďa a stúpania vodných hladín vyhlásený oranžový stupeň nebezpečenstva. Píše o tom agentúra DPA.

Z brehov sa už vyliala rieka Charente v departemente Charente-Maritime neďaleko pobrežia Atlantického oceánu. Najhoršie záplavy za niekoľko posledných desaťročí postihli zase departement Lot-et-Garonne na francúzskom juhozápade. Oba uvedené departementy sú súčasťou regiónu Východná Akvitánia.

Dokonca aj v Paríži sa vyliala z brehov Seina. A aj keď situácia tam nie je až taká kritická, množstvo podnikov a obchodov na nábreží bolo zatvorených.
Zaplavená pouličná lampa a stromy pri zvýšenej hladine rieky Seina v Paríži 5. februára 2021.
Foto: TASR/AP

Prezident republiky Emmanuel Macron v piatok podvečer na Twitteri napísal, že záplavy a povodne na juhozápade krajiny spôsobili škody, ale nikto pri nich neprišiel o život. Macron prisľúbil, že na nikoho, kto sa pre prírodný živel dostal do núdze, sa nezabudne, a nikto z poškodených nebude nechaný napospas svojmu osudu.

Francúzska meteorologická služba Météo-France predpovedá na tento weekend ešte intenzívnejšie dažde na väčšine územia Francúzska.