Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko sa oficiálne ujalo predsedníctva v Rade EÚ

Na archívnej snímke zo 17. decembra 2021 francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Neformálny summit, ktorý Francúzsko pripravuje v marci, bude zameraný najmä na ekonomické otázky.

Paríž 6. januára (TASR) - Do Paríža vo štvrtok zavítali zástupcovia Európskej komisie, zamestnanci euroinštitúcií a novinári členských krajín Európskej únie, aby spolu s francúzskou vládou oslávili oficiálne začatie šesťmesačného francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Týždenník Politico v tejto súvislosti upozornil, že podujatie v Paríži nasleduje krátko po "škandále", ktorý spôsobilo rozhodnutie prezidenta Emmanuela Macrona vyvesiť na Nový rok vlajku EÚ pod Víťazným oblúkom. Gesto, ktoré malo zdôrazniť význam predsedníctva, však začiatkom tohto týždňa vyvolalo vlnu kritiky v radoch francúzskej opozície. Stredopravá prezidentská kandidátka Valérie Pécressová obvinila Macrona, že má "problém" s francúzskou históriou, ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon priznal, že je týmto počinom "šokovaný", zatiaľ čo krajne pravicová kandidátka Marine Le Penová zdôraznila, že Macron sa snaží "vymazať" identitu krajiny.

Pre Macrona, ktorý mal po nástupe do Elyzejského paláca veľké ambície zreformovať EÚ a posilniť demokratické princípy, sú takéto prejavy zo strany ostatných politikov nepríjemné. Stále ešte neoznámil, či sa chystá v aprílových prezidentských voľbách opäť kandidovať, a slovný útok na vlajku EÚ pod Víťazným oblúkom spochybňuje aj výsledky Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) a jej samotné výsledky. Konferencia, ktorá je pôvodne Macronovou myšlienkou, má naštartovať demokratickú reformu eurobloku a určiť smerovanie Európy na nadchádzajúce desaťročia. Macron koncom minulého roka oznámil, že záverečná časť konferencie sa uskutoční v Paríži v máji tohto roku.

Vo štvrtok sa uskutoční slávnostná večera za prítomnosti väčšiny ministrov francúzskej vlády, ktorá je venovaná na počesť popredných predstaviteľov EÚ Simone Veilovej a Jeana Monneta. V piatok doobeda je na programe pracovné bilaterálne zasadnutie kolégia komisárov s členmi francúzskej vlády a oficiálne priority predsedníctva opätovne predstaví Emmanuel Macron počas spoločnej piatkovej tlačovej konferencie s predsedníčkou Európskej komiisie Ursulou von der Leyenovou. Eurokomisári navštívia aj Národné zhromaždenie a Senát.

Paríž už koncom minulého roka dal najavo, že hlavnou agendou predsedníctva budú boj proti pandémii koronavírusu, klimatické otázky, migrácia, digitalizácia a sociálna oblasť. Podľa Politico však počas rokovaní eurokomisárov s francúzskou vládou odznejú aj iné témy, ktoré chce Francúzsko presadzovať. Napríklad posilnenie mandátu Europolu, vývoj nástrojov na ochranu obchodných záujmov EÚ; ochrana pred kybernetickými útokmi, boj proti dezinformáciám či udržateľnosť verejných financií.

Francúzsky veľvyslanec pri EÚ Philippe Léglise-Costa v priebehu tohto týždňa v Bruseli pred veľvyslancami ostatných členských krajín dodal, že Francúzsko na čele EÚ chce riešiť aj súčasné napäté vzťahy s Ruskom čo sa týka aj zavedenia ďalších možných sankcií, chce pokročiť v príprave summitu EÚ – Afrika, ako aj v debatách o riešení vonkajších rozmerov migrácie.

Neformálny summit, ktorý Francúzsko pripravuje v marci, bude zameraný najmä na ekonomické otázky.

Francúzska strana informovala, že priebeh predsedníctva bude sprevádzať takmer 400 podujatí plánovaných vo Francúzsku a v rámci inštitúcií EÚ - pôjde nielen o politické stretnutia, ale aj o sprievodný kultúrny program a občianske podujatia otvorené pre širokú verejnosť.

Paríž zároveň pokračuje v tradícii trojice predsedníctiev, čiže v zosúlaďovaní svojej činnosti a stanovovaní dlhodobých cieľov a definovaní hlavných tém s krajinami, ktoré po ňom preberú predsednícku štafetu. Po predošlom slovinskom predsedníctve Francúzsko začne nový cyklus "trojky" a bude spolupracovať s Českou republikou a Švédskom.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)