Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko sa pripravuje na štrajk a protest proti dôchodkovej reforme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spravodajská televízia BFM dodala, že podľa ministra vnútra Christopha Castanera sa vo štvrtok vo Francúzsku uskutoční najmenej 245 zhromaždení a pochodov proti dôchodkovej reforme.

Paríž 4. decembra (TASR) - Paríž sa pripravuje na štvrtkové celoštátne protestné zhromaždenie proti dôchodkovej reforme. Akciu organizuje viacero odborových organizácií s podporou protivládneho hnutia žltých viest. Informoval o tom v stredu spravodajský portál France Info.

Spravodajská televízia BFM dodala, že podľa ministra vnútra Christopha Castanera sa vo štvrtok vo Francúzsku uskutoční najmenej 245 zhromaždení a pochodov proti dôchodkovej reforme.

Policajná prefektúra v Paríži v súvislosti s akciou odborárov i sociálnym napätím, ktoré ju sprevádza, prijala viacero zákazov, opatrení a odporúčaní.

Pozdĺž trasy pochodu medzi železničnými stanicami Gare du Nord a Gare de l'Est a na námestí Place de la Nation napríklad obmedzila pohyb motorových vozidiel a odporučila zavrieť všetky prevádzky v danej oblasti.

Policajný prefekt vydal v stredu zákaz zhromažďovania osôb hlásiacich sa k protivládnemu hnutiu žltých viest. Zákaz bude platiť vo štvrtok a týka sa triedy Champs-Élysées, sektorov priľahlých k sídlam ministerstva vnútra a Národného zhromaždenia a k okoliu katedrály Notre-Dame.

Vzhľadom na to, že doterajšie "žltých viest" často sprevádzali násilnosti páchané radikálmi a výtržníkmi z hnutia black blocs, ktorí sa k nim pridali, policajná prefektúra odporučila odstrániť z verejného priestoru mestský mobiliár, ako aj všetky predmety, ktoré by mohli poslúžiť ako útočná zbraň: mriežky okolo kmeňov stromov, odpadkové koše či zdieľané kolobežky a bicykle.

Prefektúra požiadala tiež príslušné subjekty, aby zabezpečili a ohradili lešenia a uzavreli terasy pri reštauráciách a baroch, aby tak ich majitelia predišli zničeniu svojho majetku alebo vyrabovaniu prevádzok.

Súčasťou protestnej akcie bude vo štvrtok aj štrajk, ktorý sa výrazne dotkne cestnej, železničnej i leteckej dopravy.

Parížsky dopravný podnik RATP a železničná spoločnosť SNCF už informovali, že v deň štrajku a protestu nebude v Paríži premávať 11 liniek metra a dve linky na železničných tratiach v rámci metropolitnej oblasti Paríža. Autobusová doprava bude štrajkom ovplyvnená ešte výraznejšie. Obmedzenia v hromadnej doprave sa začnú už v stredu večer.

V súvislosti so štrajkom svojich zamestnancov letecké spoločnosti Air France a EasyJet už avizovali zrušenie asi 20 percent letov naplánovaných na štvrtok. Iné spoločnosti zatiaľ o svojej prevádzke vo štvrtok neinformovali.

Do štrajku sa zapoja aj školy a vzdelávacie inštitúcie. Svoju účasť na štrajku potvrdilo 55 percent učiteľov z celého Francúzska, avšak v Paríži ich do práce nemieni prísť až 78 percent.