Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf zamestnávateľov vyzval firmy vydržať bojkot arabských krajín

Policajti sú pred školou, kde muž podrezal priamo na ulici hrdlo stredoškolskému učiteľovi dejepisu, ktorý nedávno vo svojej triede ukazoval karikatúry proroka Mohameda v meste Conflans-Saint-Honorine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža v piatok 16. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Na bojkot francúzskej produkcie najnovšie vyzval aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Paríž 26. októbra (TASR) - Najväčšia francúzska federácia zamestnávateľov vyzvala v pondelok francúzske firmy, aby "odolávali vydieraniu" v podobe bojkotu svojej produkcie zo strany niektorých arabských krajín, kde sa šíri odpor voči Francúzsku za jeho tvrdý postoj proti radikálnemu islamu.

Na bojkot francúzskej produkcie najnovšie vyzval aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa totiž minulý týždeň zaviazal, že bude bojovať proti islamským radikálom. Vyjadril sa tak po tom, ako bol 16. októbra brutálne zavraždený stredoškolský učiteľ dejepisu, ktorý predtým v rámci triednej diskusie o slobode vyjadrovania ukázal študentom karikatúry moslimského proroka Mohameda.

Macron prísľub o boji proti moslimským radikálom však počas víkendu vyvolal protesty v mnohých krajinách s väčšinovo moslimským obyvateľstvom. V Sýrii ľudia pálili Macronove fotografie, v líbyjskom hlavnom meste Tripolis podpaľovali francúzske vlajky, v supermarketoch v Katare a Kuvajte zasa vyhlásili bojkot francúzskym výrobkom a podobné výzvy sa objavili aj v Jordánsku i ďalších štátoch.

Geoffroy Roux de Bézieux, prezident francúzskej zamestnávateľskej federácie MEDEF, označil v pondelok takýto bojkot za "nerozumný". Priznal však, že je zlou správou pre francúzskych výrobcov, ktorí sú už aj tak ťažko zasiahnutí dôsledkami pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Zároveň vyhlásil, že takémuto vydieraniu neslobodno podľahnúť, lebo ide o hodnoty, na ktorých stojí Francúzska republika. "Je čas, aby princípy boli viac ako obchod," zdôraznil.

Uviedol, že MEDEF podporil postoj vlády proti radikálnym islamistom, a vyzval spoločnosti, aby "odolávali tomuto vydieraniu a vydržali tento bojkot", ktorý je podľa neho zatiaľ "pomerne lokalizovaný".

Macrona v pondelok za jeho výroky kritizovala vláda v Pakistane. Mahír Huli, vodca palestínskej islamistickej skupiny Hamas, taktiež odsúdil Macrona i "kohokoľvek, kto urazí proroka Mohameda, či už slovami, činmi, gestami alebo kresbami". Proti Francúzsku sa vyslovilo aj libanonské šiitské hnutie Hizballáh a tiež Maroko.

V pondelok sa k protestom pridalo aj fundamentalistické hnutie Taliban v Afganistane. Taliban odkázal Macronovi, že "by bolo lepšie, keby namiesto ignorantských islamofóbnych poznámok islam radšej starostlivo študoval".

Francúzska ministerka kultúry Roselyne Bachelotová v pondelok vo vysielaní televízie na BFM trvala na tom, že "sa nevedie boj proti francúzskym moslimom, bojuje sa len proti islamizmu a terorizmu".

Medzičasom sa objavila správa, že protesty proti Francúzsku sa v pondelok uskutočnia aj v palestínskom pásme Gazy a na utorok sú naplánované i v jordánskom Ammáne.