Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko si menšou slávnosťou pripomína Deň dobytia Bastily

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a náčelník generálneho štábu francúzskej armády generál Francois Lecointre (vľavo) stoja na veliteľskom aute pred začiatkom vojenskej prehliadky v rámci osláv francúzskeho štátneho sviatku Dňa dobytia Bastily v Paríži v utorok 14. júla 2020. Foto: TASR/AP

Obyvatelia a návštevníci Paríža budú neskôr v utorok môcť sledovať tradičné ohňostroje. Niektoré oblasti, z ktorých ich ľudia bežne sledovali, však budú pre verejnosť uzavreté.

Paríž 14. júla (TASR) – Francúzsko si dnes pripomína Deň dobytia Bastily. Tradičnú vojenskú prehliadku na parížskej ulici Champs-Élysées (Elyzejské polia) tento rok v dôsledku koronavírusovej pandémie nahradí menšia slávnosť na námestí Place de la Concorde, píše agentúra DPA.

Minulý rok sa na dvojhodinovej vojenskej prehliadke zúčastnilo 4000 vojakov. Tento rok sa ich počet znížil na 2195, pričom slávnosť by mala trvať hodinu.

Nezabudne sa pritom ani na pandémiu, pri ktorej prišlo vo Francúzsku o život 30 000 ľudí.

Hosťami francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona budú ministri zdravotníctva Rakúska, Nemecka, Luxemburska a Švajčiarska – krajín, ktoré počas vrcholu pandémie prijali dokopy 161 pacientov z preplnených nemocníc na východe Francúzska.

Koniec slávnosti bude venovaný lekárom a zdravotníckemu personálu.

Po jej konci Macron vystúpi v televíznom prejave, v ktorom by mal predstaviť plány pre posledné dva roky svojho mandátu.

Centristický prezident sľúbil po pandémii novú cestu a vymenil niektorých členov svojej vlády.

Obyvatelia a návštevníci Paríža budú neskôr v utorok môcť sledovať tradičné ohňostroje. Niektoré oblasti, z ktorých ich ľudia bežne sledovali, však budú pre verejnosť uzavreté.

Francúzsko si tradičnou vojenskou prehliadkou každý rok pripomína dobytie pevnosti Bastila v Paríži 14. júla 1789, ktorou sa začala francúzska revolúcia.