Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko si na Deň dobytia Bastily uctí zdravotníkov

Na archívnej snímke zo 14. júla 2019 prelet akrobatickej skupiny francúzskej armády Patrouille de France na stíhačkách francúzskych vzdušných síl Alpha Jet nad triedou Champs-Élysées počas slávnostnej prehliadky na počesť 230. výročia dobytia Bastily v Paríži. V dôsledku koronavírusovej pandémie sa nebude konať 14. júla pri príležitosti štátneho sviatku v Paríži tradičná vojenská prehliadka. Nahradí ju ceremónia s obmedzeným počtom účastníkov. Foto: TASR/AP

Na ceremónií venovanej zdravotníckemu personálu sa zúčastní približne 2000 vojakov a 2500 hostí.

Paríž 4. júna (TASR) - Francúzsko zrušilo vo štvrtok tradičný vojenský sprievod pri príležitosti Dňa dobytia Bastily 14. júla v dôsledku opatrení v boji s koronavírusom. Namiesto toho si menšou slávnosťou uctí zdravotnícky personál. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na kanceláriu prezidenta.

Na ceremónií venovanej zdravotníckemu personálu sa zúčastní približne 2000 vojakov a 2500 hostí. Všetci budú musieť dodržiavať hygienické opatrenia s cieľom obmedziť šírenie nákazy. Ceremónia sa uskutoční na parížskom námestí Place de la Concorde, kde sa zvyčajne končí vojenská prehliadka.

Francúzsko si tradičnou vojenskou prehliadkou každý rok pripomína dobytie pevnosti Bastila v Paríži 14. júla 1789, ktorou sa začala francúzska revolúcia.

Stanovisko Elyzejského paláca uvádza, že súčasťou slávnosti bude aj tento rok prelet vojenských stíhačiek venovaný všetkým, ktorí pomáhajú v boji proti šíreniu nového koronavírusu.

Hovorkyňa vlády Sibeth Ndiayeová ešte v máji uviedla, že ľuďom, ktorí bojovali proti koronavírusu, udelia čestnú medailu.