Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Francúzsko si predvolalo čínskeho veľvyslanca

Na archívnej snímke Eiffelova veža. Foto: TASR/AP

Lu Ša-jie je známy svojimi agresívnymi a otvorenými komentármi na twitterovom účte čínskeho veľvyslanectva.

Paríž 23. marca (TASR) - Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok informovala, že si predvolalo čínskeho veľvyslanca pre jeho opakované urážky a vyhrážanie sa francúzskym občanom i pre sankcie Pekingu voči EÚ. Nimi totiž Čína reagovala na sankcie, ktoré voči štyrom čínskym predstaviteľom a jednému právnemu subjektu v pondelok prijala EÚ v súvislosti s represiami Pekingu voči ujgurskej menšine, pripomínajú agentúry Reuters a AFP.

"Slová čínskeho veľvyslanectva vo Francúzsku a kroky Číny zamerané proti zvoleným europoslancom, výskumníkom a diplomatom sú neprípustné," napísal v pondelok na Twitteri francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Podľa agentúry Reuters bol čínsky veľvyslanec vo Francúzsku Lu Ša-jie predvolaný francúzskym rezortom diplomacie aj vlani v apríli, a to pre príspevky a tvíty čínskeho veľvyslanectva, ktoré obhajovalo reakciu Pekingu na pandémiu a naopak kritizovalo zvládanie pandémie Západom. Podľa čínskeho veľvyslanectva sa má Lu Ša-jie v utorok dostaviť na francúzske ministerstvo zahraničných vecí, aby hovoril o spomínaných sankciách aj otázkach týkajúcich sa Taiwanu.

Ako pripomína agentúra AFP, Lu Ša-jie je známy svojimi agresívnymi a otvorenými komentármi na twitterovom účte čínskeho veľvyslanectva. Nedávno kritizoval niekoľko ľudí vrátane Antoina Bondaza, experta na Čínu pôsobiaceho v jednom francúzskom think-tanku. Lu Ša-jie sa na jeho adresu od piatkua hrubo vyjadroval po tom, čo sa Bondaza sťažoval, že Čína vyvíja nátlak na francúzskych zákonodarcov v súvislosti s ich plánovanou návštevou Taiwanu.

Francúzsky rezort diplomacie vyhlásil, že čínskemu veľvyslancovi preto pripomenie "základné pravidlá stanovené vo Viedenskom dohovore o diplomatických stykoch ...ktoré má veľvyslanectvo prísne dodržiavať".