Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzsko si predvolalo ruského veľvyslanca pre pochybné karikatúry

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Francúzska diplomacia označila obe kresby za neprijateľné v čase, keď sa Paríž snaží udržiavať dialóg s Ruskom.

Paríž 25. marca (TASR) - Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s karikatúrami, ktoré sa vo štvrtok objavili na účte ruského veľvyslanectva sociálnej sieti Twitter.

Spravodajská televízia BFM, monitorovaná TASR, spresnila, že ide o dve karikatúry "pochybného vkusu a dosť zlej kvality".

Francúzska diplomacia označila obe kresby za "neprijateľné" v čase, keď sa Paríž snaží udržiavať dialóg s Ruskom.

Ako poznamenal web RTL, medzičasom boli kresby z Twitteru odstránené.

Prvá karikatúra zobrazovala Európu ako chorého pacienta ležiaceho na lôžku, ako dostáva injekcie "rusofóbie", "neonacizmu", "sankcií", NATO a "cancel culture" od dvoch lekárov v bielych plášťoch a klobúkoch s insígniami Ameriky a EÚ a s menovkami "Doktor EuroReich" a "Doktor Ríša lží".

Na druhej kresbe bol vyobrazený rad kľačiacich ľudí identifikovaných ako štáty Európy, ako olizujú obnažený zadok strýka Sama.

Kresby vyvolali hneď po svojom zverejnení veľké pobúrenie, pričom sa objavili v čase, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron pravidelne telefonuje s ruským vodcom Vladimirom Putinom v snahe nájsť riešenie pre ukončenie vojny na Ukrajine.

"Nemysleli sme si, že by sa ruské veľvyslanectvo mohlo znížiť nižšie... ale áno, môže," jeden z používateľov Twitteru v reakcii na karikatúry.