Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

Francúzsko si uctilo výročie smrti muža zabitého pri zásahu políciou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trojica policajtov pri zásahu pritlačila bruchom o zem mužovi menom Traoré, hoci sa sťažoval, že nemôže dýchať.

Paríž 18. júla (TASR) - Vo francúzskej obci Beaumont-sur-Oise blízko Paríža sa v sobotu uskutočnil spomienkový pochod pri príležitosti štvrtého výročia smrti Adamu Traorého, ktorý zomrel po zásahu policajtov, píše francúzsky denník Le Monde.

Traoré, 24-ročný Francúz čiernej farby pleti, zomrel v deň svojich narodenín 19. júla 2016 krátko po tom, čo ho zatkla polícia. Trojica policajtov ho pri zásahu pritlačila bruchom o zem, hoci sa sťažoval, že nemôže dýchať. Keď ho policajti odviedli do svojho auta, stratil vedomie a privolaná záchranka skonštatovala už len jeho smrť

Tohtoročný pochod organizujú jeho príbuzní v spolupráci s environmentálnymi aktivistami. Cieľom je upozorniť na policajnú brutalitu a nerovnosť.

Youcef Brakni, člen organizácie Adama, ktorá vznikla po Traorého smrti, pozval na podujatie všetkých "ktorí nepovažujú za normálne to, že (Traorého) rodina aj štyri roky po jeho smrti čaká na spravodlivý proces".

Pochod sa začal o 13.30 h na miestnej vlakovej stanici. Všetci účastníci boli povinní z dôvodu koronavírusovej pandémie nosiť rúška.

Traorého smrť mnohí prirovnávajú k zabitiu Afroameričana Georgea Floyda, ktorý koncom mája zomrel v Spojených štátoch takisto po zásahu polície.

Podobne ako v Spojených štátoch aj vo Francúzsku vypukli po smrti Traorého násilné protesty. Okolnosti jeho úmrtia sú ešte stále predmetom vyšetrovania. Dôvodom sú aj lekárske správy, ktoré si navzájom odporujú.

Začiatkom júna sa mala v Paríži uskutočniť demonštrácia, ktorej cieľom bolo si Traorého uctiť. Úrady ju však len niekoľko hodín pred jej plánovaným začiatkom zakázali.