Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Francúzsko sleduje evakuovaného Afganca, údajne napojeného na Taliban

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Francúzsko je humánne, ale je aj ostražité, uviedol minister vnútra Gerald Darmanin.

Paríž 24. augusta (TASR) - Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin nariadil sledovanie muža evakuovaného z Afganistanu, pretože je podozrivý z napojenia na militantné hnutie Taliban. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Francúzsko evakuovalo v posledných dňoch približne 1300 Afgancov cez vojenskú základňu v Abú Zabí. Francúzsky prezident Emmanuel Macron totiž vyhlásil, že jeho krajina otvára náruč ľuďom ohrozeným Talibanom, ktorý nečakane rýchlo obsadil Afganistan a metropolu Kábul.

Štyri ďalšie osoby, blízke hlavnému podozrivému, sú tiež sledované francúzskou spravodajskou službou, povedal Darmanin pre AFP.

"Myslíme si, že je zrejme napojený na Taliban, aj keď tento muž veľmi pomáhal s evakuáciou z francúzskeho veľvyslanectva v Kábule," uviedol minister o hlavnom podozrivom. "Francúzsko je humánne, ale je aj ostražité," napísal tiež na Twitteri minister.

Podľa dokumentu ministerstva, ktorý mala možnosť vidieť AFP, muž sa priznal k členstvu v Talibane a vyhlásil, že pracoval ako ozbrojený veliteľ talibanského kontrolného stanovištia v Kábule.

"Vzhľadom na značné ťažkosti pri bezpečnostnom preverovaní repatriovaných ľudí sa francúzske úrady dohodli, že vezmú tohto muža a jeho rodinu na palubu" evakuačného letu, dodal minister.

Keď muž pricestoval do Abú Zabí, francúzska spravodajská služba DGSI ho preverovala a teraz je sledovaný, o čom bol aj upovedomený. Rovnako sú pod dohľadom aj štyria ďalší evakuovaní, s ktorými má údajne blízke vzťahy, doplnil Darmanin.