Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Slovenská delegácia si bohoslužbou v Paríži pripomenula obete SNP

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR - Jakub Kotian

Naď má na programe vo Francúzsku aj uctenie pamiatky generála Milana Rastislava Štefánika v meste Meudon a na námestí 16. obvodu Paríža, kde Štefánik začal svoje pôsobenie ako astronóm.

Paríž 8. októbra (TASR) - Pri príležitosti oficiálnej návštevy ministra obrany SR Jaroslava Naďa vo Francúzsku zorganizovalo slovenské veľvyslanectvo v spolupráci s rezortmi obrany oboch štátov bohoslužbu za Francúzov, ktorí padli počas Slovenského národného povstania. Rekviem v Katedrále sv. Ľudovíta v Paríži sa uskutočnilo v nadväznosti na úmrtie posledného z nich, ktorým bol 92-ročný Roger Naël. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Pomoc Francúzov bojujúcich po boku Slovákov za slobodu a demokraciu spája naše krajiny vzácnym putom priateľstva. Česť pamiatke francúzskych hrdinov, ktorí padli v boji za spoločné hodnoty. Ich obetu si ceníme a nikdy nezabudneme," uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

V Katedrále sv. Ľudovíta, ktorá je súčasťou parížskej Invalidovne, po prvý raz v histórii vystúpil slovenský generálny duchovný ekumenickej služby – plukovník Viktor Sabo, ktorý predniesol homíliu. Pri tejto príležitosti vyjadril podporu slovenským a francúzskym vojakom a venoval spomienku všetkým padlým a obetiam slovenského odboja.

Minister obrany Naď má na programe vo Francúzsku aj uctenie pamiatky generála Milana Rastislava Štefánika v meste Meudon a na námestí 16. obvodu Paríža, kde Štefánik začal svoje pôsobenie ako astronóm v roku 1904, doplnila hovorkyňa rezortu obrany.