Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia Francúzska štyri týždne nevstúpia do nočných klubov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda však rozhodla zatiaľ nepristúpiť k zavedeniu prísnejších opatrení pre širokú verejnosť alebo pre nezaočkovaných obyvateľov krajiny, aké prijali mnohé iné krajiny.

Paríž 6. decembra (TASR) - Francúzsko v rámci sprísňovania pandemických opatrení zatvorí od tohto víkendu na štyri týždne nočné kluby, oznámil v pondelok francúzsky premiér Jean Castex. K sprísňovaniu opatrení prichádza v čase, keď sa vo Francúzsku plnia nemocnice, z ktorých niektoré museli prejsť na núdzový režim, informovala agentúra AFP.

Okrem toho Castex oznámil tiež rozšírenie povinného nosenia rúšok, ktoré odteraz budú musieť nosiť aj žiaci v školách, a požiadal o prísnejšie dodržiavanie opatrení týkajúcich sa spoločenského odstupu.

"Všetci máme tendenciu byť menej ostražití," uviedol Castex, ktorý sám len minulý týždeň ukončil povinnú karanténu po tom, ako prekonal COVID-19.

Vláda však rozhodla zatiaľ nepristúpiť k zavedeniu prísnejších opatrení pre širokú verejnosť alebo pre nezaočkovaných obyvateľov krajiny, aké prijali mnohé iné krajiny.

Namiesto toho Castex vyzval zamestnávateľov, aby podporili prácu z domu, a ľudí, aby uľavili zo spoločenského stretávania sa, a to najmä v prípade koncoročných firemných večierkov.

Na archívnej snímke francúzsky premiér Jean Castex.
Foto: TASR/AP


Okrem toho bude tiež povinné preukazovanie sa covidpasmi pri vstupe do vyhradených zón vianočných trhov, ktoré sú určené na konzumáciu jedál.

Zavedenie lockdownu vo Francúzsku podľa Castexa nie je v súčasnosti na mieste, pričom poukázal na to, že v krajine je zaočkovaných takmer 90 percent populácie spôsobilej na vakcináciu.

"Situácia si vyžaduje snahy jednotlivcov, rovnako ako aj kolektívnu snahu,"
uviedol Castex v televíznom príhovore, ktorý nasledoval po rokovaní vlády.

Premiér tiež uviedol, že pokiaľ to francúzske regulačné úrady schvália, očkovanie proti koronavírusu bude v krajine čoskoro dostupné aj pre deti vo veku päť až 12 rokov.