Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obetí teroristických útokov je najmenej 150, zranených vyše 200

Na snímke obete streľby ležia na chodníku pred reštauráciou v Paríži Foto: TASR/AP
Francúzsky prezident Francois Hollande Foto: TASR/AP

Útoky sa odohrali na šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože. Správu priebežne AKTUALIZUJEME.

Paríž 13. novembra/14. novembra (TASR/Teraz.sk) - Teroristické útoky, ktoré sa v piatok večer odohrali vo francúzskej metropole Paríž, si podľa najnovších údajov, ktoré s odvolaním sa na parížsku prokuratúru zverejnil dnes denník The Guardian, vyžiadali najmenej 150 mŕtvych a vyše 200 zranených, z toho 80 vo vážnom stave.

Polícia predpokladá, že všetci útočníci boli počas akcie zabití, pričom ich možní komplici môžu byť stále na úteku. Policajtov podporuje v uliciach mesta 1500 vojakov. Prokuratúra spresnila, že útoky sa odohrali na šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože.

Bataclan - najkrvavejší útok


Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. K streľbe došlo aj v niekoľkých reštauračných zariadeniach v centre mesta. Presný počet obetí nie je známy, úrady predpokladajú nárast bilancie.

Rozhlasová stanica Europe 1 s odvolaním sa na svedkov tohto tragického incidentu uviedla, že útočníci strieľali do davu pred klubom náhodne, aby spôsobili čo najväčšie straty na životoch.
Spred Bataclanu odnášajú jednu z obetí teroristického útoku.
Foto: TASR/AP

"Počuli sme streľbu, najmenej 30 sekúnd bez prestávky, zdalo sa to nekonečné. Mysleli sme si najskôr, že je to ohňostroj," uviedol Pierre Montfort, ktorý býva v blízkosti ulice Bichat, kde došlo k jednému z útokov.

Stanica BFM TV krátko pred 01.00 informovala, že špeciálne policajné jednotky, ktoré predtým hermeticky uzavreli priestor okolo Bataclanu, prenikli do budovy, kde atentátnici podľa odhadov držali ako rukojemníkov 50 až 100 ľudí. Podľa prvých správ sa policajnej zásahovej jednotke podarilo zabiť najmenej troch útočníkov.

Útočníkov bolo päť až osem, presné určenie ich počtu sťažuje fakt, že niektorí z nich na sebe detonovali pásy s výbušninami.

Mimoriadny stav


Francúzsky prezident Francoise Hollande v súvislosti s nočnými útokmi v Paríži vyhlásil mimoriadny stav v celej krajine a rozhodol tiež o uzavretí štátnych hraníc. Zároveň povolil spustenie operácie označenej kódom "červená alfa", ktorý znamená opatrenia v prípade mnohonásobných atentátov.

Podľa údajov denníka Le Parisien prezidentský palác povolil dodatočnú mobilizáciu 1500 vojakov, ktorí majú pomôcť poriadkovým silám.

Hollande sa podľa francúzskych médií, ktoré mapujú situáciu minútu po minúte, rozhodol navštíviť miesto najtragickejších útokov - koncertnú sálu Bataclan.




Necelé dve hodiny po útokoch francúzska rada pre moslimskú vieru verejne a ostro odsúdila útoky v parížskych uliciach ako "odporné a odsúdeniahodné".


Horšie ako Charlie Hebdo


Opakovanú streľbu bolo počuť z viacerých miest 10. a 11. obvodu Paríža a výbuchy hlásili z blízkosti národného štadióna Stade de France počas priateľského futbalového stretnutia medzi Francúzskom a Nemeckom.

Podľa prvých medializovaných reakcií záchranárov, ktorí vnikli do Bataclanu, je situácia oveľa horšia, ako po januárových útokoch na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo.

Policajný prefekt Paríža vyzval obyvateľov mesta, aby nevychádzali zo svojich domovov. Mestský úrad medzitým priznal, že dispečeri nestíhajú dvíhať telefóny a odpovedať na otázky a prosby desiatok ľudí pátrajúcich po svojich príbuzných a známych, ktorí mali byť prítomní na miestach útokov.

Koordinované útoky prišli v čase, keď sa Francúzsko ako zakladajúci člen Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorá vykonáva operácie proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku, pripravuje protiteroristickými opatreniami na veľkú klimatickú konferenciu, ktorá sa začne koncom mesiaca v Paríži, pripomína agentúra Reuters.

"Vieme, odkiaľ tieto útoky prišli," uviedol bez konkrétneho pomenovania páchateľa Hollande, ktorý v dôsledku vzniknutej situácie zrušil svoju účasť na víkendovom summite skupiny G20 v Turecku.




Podľa svedkov, ktorých citoval denník Libération, v reštaurácii Petit Cambodge malo zaznieť približne sto výstrelov, pričom páchateľ z miesta činu utiekol.

Francúzska polícia potvrdila, že v prípade explózie pred štadiónom išlo o samovražedný bombový útok. Samotný zápas sa dohral. Francúzi zdolali úradujúcich majstrov sveta Nemcov v Paríži 2:0.












Bilancia obetí podľa Le Parisien o polnoci


Stade de France : 4 mŕtvi, 11 ťažko zranených, 39 ľahko zranených
Bichat : 14 mŕtvych, 10 ťažko zranených, 10 ľahko zranených
Avenue de la république : 4 mŕtvi, 11 ťažko zranených, 10 ľahko zranených
Charonne : 19 mŕtvych, 13 ťažko zranených, 10 ľahko zranených
Beaumarchais : 3 ťažko zranení, 4 ľahko zranení
Bataclan : 2 mŕtvi, 7 ťažko zranených, 4 ľahko zranení


Na Facebooku vznikla aplikácia pre tých, ktorí sa nachádzajú v Paríži a chcú dať vedieť svojim blízkym, že sú v poriadku.

Ako symbol smútku sa Eiffelova veža ponorila do tmy.


Vyhlásenia politikov
Francois Hollande

Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že v súvislosti s teroristickými útokmi, ku ktorým došlo v piatok večer v Paríži a zahynuli pri nich desiatky civilistov, bude vyhlásený mimoriadny stav a uzatvoria sa štátne hranice. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. "Bude vyhlásený mimoriadny stav. Ďalším opatrením bude uzatvorenie štátnych hraníc," uviedol Hollande v televíznom vyhlásení s tým, že zvolal i mimoriadnu schôdzu vlády. Zároveň vyzval Francúzov, aby zostali jednotní a pokojní.Vyhlásenie mimoriadneho stavu umožní francúzskym úradom kontrolovať dopravu a uzatvoriť verejné priestranstvá. Podľa amerických bezpečnostných zložiek boli útoky zrejme koordinované.



Barack Obama

K udalosti sa medzitým vyjadril aj americký prezident Barack Obama, ktorý útoky označil za "ohavný pokus o terorizovanie nevinných civilistov". Podľa jeho slov, ktoré citoval denník The Guardian, "nejde len o útok na francúzsky ľud, ale na celé ľudstvo a univerzálne hodnoty, ktoré zdieľame".Obama uviedol, že USA sú pripravené poskytnúť Francúzsku akúkoľvek pomoc pri riešení tejto situácie. O tom, kto môže stáť za útokmi, však šéf Bieleho domu špekulovať nechcel.

Americký prezident Barack Obama
Foto: TASR


David Cameron:

Svoje stanovisko k tragickým udalostiam vyjadril aj britský premiér David Cameron, ktorý na sociálnej sieti napísal: "Som šokovaný udalosťami, ktoré sa stali dnes v noci v Paríži. Modlíme sa za francúzsky ľud. Spravíme čokoľvek, aby sme mu pomohli."

Britský premiér David Cameron
Foto: TASR/AP





"Myslím na obete, na zranených a záchranné operácie. Verím, že príslušné orgány a francúzsky ľud spoločne prekonajú túto ťažkú skúšku," uviedol Juncker v telegrame, ktorý poslal francúzskemu prezidentovi.


.

Diváci sú na ihrisku po skončení priateľského zápasu Francúzsko- Nemecko v Paríži 13. novembra 2015.Najmenej 35 osôb zahynulo po streľbe a výbuchoch vo francúzskej metropole.
Foto: TASR/AP


Policajti hliadkujú pred futblovým štadiónom Stade de France počas prípravného zápasu Francúzsko - Nemecko v Paríži 13. novembra 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke obete streľby ležia na chodníku pred reštauráciou v Paríži 13. novembra 2015.
Foto: TASR/AP


Svetové médiá hovoria o tragédia na svojich titulných stranách: