Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Viacerým spolupracovníkom exprezidenta Sarkozyho boli udelené tresty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Claudovi Guéantovi, bývalému šéfovi štábu exprezidenta, súd udelil ročný trest odňatia slobody.

Paríž 22. januára (TASR) - Súd v Paríži v piatok udelil tresty viacerým bývalým spolupracovníkom francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorí čelili obvineniam zo zneužívania verejných financií a klientelizmu. Informovali o tom agentúra AFP a DPA.

Claudovi Guéantovi, bývalému šéfovi štábu exprezidenta, súd udelil ročný trest odňatia slobody. Odsedieť si musí osem mesiacov, ďalšie štyri sú podmienečné, píše DPA.

Ďalší Sarkozyho poradca Patrick Buisson dostal dvojročný podmienečný trest a pokutu vo výške 150.000 eur. Bývalý riaditeľ Sarkozyho kabinetu Emmanuelle Mignon bol odsúdený na polročný podmienečný trest.

Taký istý trest dostal aj bývalý konzultant Pierre Giacometti, ktorý musí zaplatiť aj pokutu 70.000 eur. Sarkozyho bývalého asistenta Juliena Vaulreho súd od obvinení oslobodil.

Samotný Sarkozy medzi obžalovanými nebol a odmietol aj vypovedať ako svedok, píše AFP.

Sám však čelí vyšetrovaniu v súvislosti s viacerými trestnými činmi. Koncom septembra bol uznaný za vinného z nelegálneho financovania svojej volebnej kampane z roku 2012. Parížsky súd mu vymeral trest odňatia slobody na jeden rok, ktorý si môže odpykať aj v domácom väzení. Vlani v marci dostal trojročný trest za korupciu a zneužitie moci, z čoho dva roky mu súd vymeral podmienečne. Sarkozy (66) v oboch prípadoch podal odvolanie.

Exprezident takisto čelí obvineniam z údajného ilegálneho financovania svojej úspešnej predvolebnej kampane z roku 2007.