Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Francúzski taxikári ochromili dopravu v krajine štrajkom

Foto: TASR/AP Photo

Niekoľko združení taxikárov a ich odborárskych zväzov dnešným štrajkom protestuje proti zámerom vlády zmeniť legislatívne pravidlá na prepravu chorých a zveriť ju súkromným spoločnostiam.

Paríž 10. januára (TASR) - Štrajkujúci taxikári dnes skomplikovali dopravu prakticky na všetkých dôležitých cestách vo Francúzsku. Svojím protestom chcú vyjadriť odmietavý postoj k návrhu vlády na dereguláciu v tomto sektore dopravy a služieb.

Francúzske internetové denníky informovali, že do štrajku sa zapojilo najmenej 55.000 vozidiel.

Ako informovala agentúra AP, odstavené taxíky spôsobili v uliciach miest zápchy, skomplikovali prístup k letiskám a železničným staniciam a prinútili obyvateľstvo použiť alternatívny spôsob dopravy.

Situáciu sa snažili využiť taxikári-štrajkokazi alebo súkromní dopravcovia, štrajkujúci taxikári im v tom bránili, pričom dochádzalo k potýčkam.

Na letisku Orly taxikári zablokovali prístup k vjazdu k západnému terminálu, čím cestujúcich donútili ísť k najbližšiemu vchodu do odletovej haly pešo.

Podľa internetového vydania denníka Les Echos, zápchy sa od rána vytvárajú nielen v uliciach miest, ale aj na diaľničných ťahoch v blízkosti Paríža.

Niekoľko združení taxikárov a ich odborárskych zväzov dnešným štrajkom protestuje proti zámerom vlády zmeniť legislatívne pravidlá na prepravu chorých a zveriť ju súkromným spoločnostiam. Toto nové opatrenie postihne najmä taxikárov vo vidieckych oblastiach, kde preprava chorých k lekárovi tvorí často 90 percent ich príjmu.

Taxikári namietajú aj proti konkurencii v podobe motocyklových taxíkov, súkromným taxikárom a prepravcom turistov, ktoré ohrozujú ich tržby.

Ako informoval spravodajský portál Franceinfo.fr, dnes popoludní sa uskutočnia rokovania zástupcov taxikárov s predstaviteľmi ministerstva sociálnych vecí a sociálnou poisťovňou, ako aj na ministerstve vnútra.