Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzsko: Ukrajinské referendá o pripojení k Rusku sú maškarádou

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Proruské úrady tam po prvotnom sčítaní hlasov uviedli, že za pripojenie k Rusku sa vyjadrilo asi 97 - 98 percent hlasujúcich.

Paríž 27. septembra (TASR) - Referendá o pripojení k Rusku v štyroch okupovaných ukrajinských regiónoch sú "maškarádou" a vyvolajú zavedenie ďalších protiruských sankcií. Vyhlásila to v utorok francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Je to maškaráda... Tie hlasy nie sú úprimné... Nie je to legitímne, nemá to žiadnu cenu. Neuznáme ich a vyvolajú len viac sankcií zo strany Francúzska, Európy a iných štátov medzinárodného spoločenstva," uviedla Colonnová.

"Európska únia je v procese konzultácie ôsmeho kola sankcií," uviedla ministerka. Dodala, že sa pripravuje prijatie protiruskej rezolúcie v OSN. "Ak Rusko použije svoje právo veta, bude v tom samé a opäť sa ukáže ako veľmi je na medzinárodnej scéne izolované," povedala Colonnová.

Referendá sa konali od piatka do utorka v štyroch ukrajinských regiónoch, ktoré obsadila ruská armáda – v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike na východe a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Tieto oblasti tvoria asi 15 percent ukrajinského územia.

Proruské úrady tam po prvotnom sčítaní hlasov uviedli, že za pripojenie k Rusku sa vyjadrilo asi 97 - 98 percent hlasujúcich.

Ukrajina a jej spojenci označili referendá za podvod a za snahu o uchmatnutie územia. Mnohé krajiny už avizovali, že výsledky pseudoreferend neuznajú – rovnako ako v prípade sporného plebiscitu o pripojení Krymského polostrova k Rusku z roku 2014.