Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko bude v stredu hlasovať o aplikácii StopCovid

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Francúzske Národné zhromaždenie má o aplikácii diskutovať a hlasovať v stredu.

Paríž 26. mája (TASR) – Francúzsky úrad na ochranu osobných údajov (CNIL) dnes povolil francúzskej vláde plánované spustenie aplikácie StopCovid pre inteligentné telefóny, ktorá umožňuje monitorovať kontakty používateľov. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Aplikácia s názvom StopCovid určená pre inteligentné telefóny funguje pomocou technológie bluetooth a jej používanie bude podľa DPA dobrovoľné.

StopCovid bude po dobu dvoch týždňov udržiavať v pamäti údaje o používateľoch, ktorí sa ocitli v tesnej blízkosti. Ak sa niekto z nich nakazí, aplikácia umožní upozorniť ostatných ľudí, ktorí s nakazeným prišli do kontaktu.

Medzi niektorými politikmi - vrátane politickej strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona - vyvolala však táto aplikácia obavy v súvislosti možným sledovaním osôb, pripomína DPA.

Regulačný úrad CNIL však rozhodol, že pravidlá v oblasti ochrany údajov aplikácia rešpektuje. StopCovid podľa úradu nevytvára zoznamy nakazených osôb, ale len zoznam kontaktov, v ktorom sú všetky údaje udržiavané v anonymite. CNIL takisto vydal niekoľko odporúčaní, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť používania aplikácie. Francúzske Národné zhromaždenie má o aplikácii diskutovať a hlasovať v stredu.