Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko urýchľuje prípravy pre prípad brexitu bez dohody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlavný vyjednávač EÚ na rokovaniach o ukončení členstva Británie Michel Barnier v stredu varoval pred neriadeným odchodom Británie z EÚ.

Paríž 16. januára (TASR) - Francúzsko urýchli svoje prípravy na vystúpenie Británie z EÚ bez dohody. Pristupuje k tomu po tom, ako britský parlament v utorok veľkou väčšinou hlasov odmietol dohodu o tzv. brexite, ktorú na rokovaniach s EÚ dosiahla vláda premiérky Theresy Mayovej.

Podľa agentúry AFP to uviedli v stredu v Paríži zdroje blízke prezidentskému palácu.

Premiér Édouard Philippe sa podľa nich vo štvrtok stretne s kľúčovými ministrami svojej vlády, aby vyhodnotili doterajší stav príprav Francúzska na odchod Británie z EÚ a jeho dôsledky a prípadne tieto prípravy zrýchlili. Táto schôdzka bola pritom naplánovaná ešte pred utorkovým hlasovaním britského parlamentu, a to v rámci príprav na brexit, ktorého termín bol stanovený na 29. marca, dodala AFP.

Hlavný vyjednávač EÚ na rokovaniach o ukončení členstva Británie Michel Barnier v stredu varoval pred neriadeným odchodom Británie z EÚ. Súčasne uviedol, že riziko brexitu bez dohody "ešte nikdy nebolo také vysoké".

"Kým nenájdeme východisko z britskej slepej uličky, nie sme schopní napredovať," povedal vyjednávač s tým, že "v tejto chvíli nie je možné vylúčiť ani jeden scenár" odchodu Británie z EÚ. Ako však dodal, EÚ je naďalej odhodlaná zamedziť brexitu bez dohody.

Barnier obhajoval dohodu odmietnutú britskými zákonodarcami, ktorú jeho tím vyrokoval s vládou premiérky Theresy Mayovej, ako "najlepší možný kompromis". Mayovej vláda má teraz podľa neho oznámiť, ako zabezpečí "riadené vystúpenie" Británie z EÚ v plánovanom termíne.