Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V niektorých častiach Paríža zavádzajú povinné nosenie rúšok

Na archívnej snímke požiarnička s ochranným rúškom vo farbách francúzskej vlajky stojí pred začiatkom tradičnej vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv francúzskeho štátneho sviatku Dňa dobytia Bastily. Foto: TASR/AP

V regióne francúzskej metropoly pribúda každý deň približne 400 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, prevažne v skupine ľudí medzi 20-30 rokom.

Paríž 8. augusta (TASR) - V niektorých častiach Paríža a okolia francúzskej metropoly bude od pondelka povinné nosenie rúšok na tvári v snahe zastaviť nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. Rovnaké opatrenie už zaviedli aj iné francúzske mestá, napríklad známe juhofrancúzske letovisko Saint-Tropez.

Rúška budú od pondelka rána povinné v "určitých zónach, v ktorých sa zhromažďujú veľké množstvá ľudí", oznámila v sobotu miestna polícia, pričom tieto oblasti bližšie nekonkretizovala.

Povinnosť bude platiť pre všetky osoby vo veku 11 a viac rokov. "Všetky indikátory ukazujú, že v (parížskom) regióne dochádza od polovice júla k výraznejšej cirkulácii vírusu," uvádza sa vo vyhlásení polície, z ktorého citovala agentúra AFP.

V regióne francúzskej metropoly pribúda každý deň približne 400 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, prevažne v skupine ľudí medzi 20-30 rokom.

V rámci celého Francúzska v piatok zaevidovali 2000 nových infekcií, čo je najvyšší denný nárast od mája. Povinnosť nosiť rúška zavádzajú v tejto situácií viaceré francúzske mestá.

Od soboty sú rúška povinné na vonkajších priestranstvách - vrátane prístavu, trhu a uličiek starého mesta - v letovisku Saint-Tropez na francúzskej riviére. Za porušenie tohto nariadenia hrozí pokuta 135 eur, píše agentúra DPA.

Rovnaká povinnosť platí aj v niektorých častiach druhého najväčšieho francúzskeho mesta Marseille, v ktorých sa zhromažďujú väčšie množstvá ľudí.

V celom Francúzsku už platí povinnosť zakrývať si ústa a nos vo vnútri všetkých verejných budov.