Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Notre-Dame prebehnú obrady Veľkého piatku, bude na nich 7 ľudí

Na archívnej snímke katedrála Notre Dame v Paríži. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na obmedzenia súvisiace s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2 a so stavom katedrály po požiari bude na piatkovom obrade len sedem kňazov a veriacich.

Paríž 7. apríla (TASR) - V požiarom poškodenej parížskej katedrále Notre-Dame sa na Veľký piatok, keď si kresťania pripomínajú Ježišovo utrpenie, umučenie a smrť na kríži, uskutoční modlitebné zhromaždenie veriacich.

Vzhľadom na obmedzenia súvisiace s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2 a so stavom katedrály po požiari bude na piatkovom obrade len sedem kňazov a veriacich. Vystavená bude však opäť tŕňová koruna - vzácna relikvia zachránená po vlaňajšom ničivom požiari parížskej katedrály. Počas čítania liturgických textov a rozjímania nad nimi zahrá známy huslista Renaud Capuçon.

Na omšiach a obradoch, ktoré sa slávia počas Veľkého týždňa, sa vo Francúzsku bude môcť zúčastňovať iba niekoľko kňazov. "Veriaci ich budú môcť sledovať v rozhlase alebo v televízii," uviedol podľa agentúry Reuters parížsky arcibiskup Michel Aupetit.

Reuters dodal, že pre obmedzenia platné pre verejné zhromaždenia sa tohto roku na Bielu sobotu vo Francúzsku neuskutočnia ani obvyklé procesie.

Na Veľkonočnú nedeľu, keď kresťania slávia Ježišovo zmŕtvychvstanie, bude Aupetit slúžiť slávnostnú omšu v Kostole sv. Hermana z Auxerre ležiacom v blízkosti múzea Louvre v centre Paríža. Zúčastní sa na nej okolo 20 ľudí.

Vlani sa v tento deň stovky Parížanov zišli na slávnostnej omši v Kostole sv. Eustacha v centre Paríža, aby sa modlili za rýchle obnovenie Notre-Dame po požiari, ktorý ju vážne poškodil pár dní pred tým, 15. apríla 2019.

Oheň vtedy zničil celú strechu stredovekej katedrály, spôsobil pád štíhlej veže a jej preborenie do hlavnej lode a ohrozil tiež zvonice i vonkajšie múry.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron následne stanovil cieľ, aby bola katedrála Notre-Dame, ktorá je jednou z najvýznamnejších európskych pamiatok, obnovená do piatich rokov od požiaru.