Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zatklo 4 osoby v súvislosti so smrťou migrantov na mori

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na plavidle sa podľa Darmanina údajne nachádzalo 34 ľudí. Úrady našli 31 tiel.

Paríž 24. novembra (TASR) - Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že úrady v stredu zatkli štyri osoby, ktoré môžu mať spojitosť s potopením lode s migrantmi v Lamanšskom prielive, pri ktorom prišlo o život najmenej 31 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Loď s migrantmi sa potopila pri severnom pobreží Francúzska neďaleko mesta Calais. Regionálna prokuratúra v meste Dunkerque začala vyšetrovanie zabitia s priťažujúcimi okolnosťami. Dvoch zo štyroch zadržaných podozrivých v stredu postavili pred súd.

Na plavidle sa podľa Darmanina údajne nachádzalo 34 ľudí. Úrady našli 31 tiel. Dve osoby prežili a po jednej ešte stále pátrajú. Minister kritizoval "zločineckých pašerákov", ktorí vystavujú riziku tisíce osôb pokúšajúce sa dostať cez Lamanš.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v spojitosti so stredajšou tragédiou uviedla, že ide o najväčšiu stratu na životoch v Lamanšskom prielive počas jednej udalosti od roku 2014, keď začala zhromažďovať tieto údaje, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Rekordný počet migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať cez prieliv medzi Francúzskom a Britániou, viedol k nárastu napätia medzi Londýnom a Parížom, uviedla agentúra AFP.

Tento rok sa podľa údajov britskej agentúry PA cez tento prieliv preplavilo viac ako 25.700 ľudí. To je trikrát viac, ako celkový počet takýchto migrantov za minulý rok.