Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzsko varovalo Rusko pred následkami, ak napadne Ukrajinu

Ruský vojak, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

U západných spojencov Ukrajiny totiž silnejú obavy, že zhromažďovanie ruských vojakov v oblastiach blízko ukrajinskej hranice môže naznačovať, že Rusko sa chystá vpadnúť na ukrajinské územie.

Paríž 8. decembra (TASR) - Francúzsko v stredu varovalo Rusko, že bude čeliť "strategickým a masívnym následkom", ak zaútočí na Ukrajinu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

U západných spojencov Ukrajiny totiž silnejú obavy, že zhromažďovanie ruských vojakov v oblastiach blízko ukrajinskej hranice môže naznačovať, že Rusko sa chystá vpadnúť na ukrajinské územie.

"Rusku boli zaslané ostré odkazy, že nový útok na územnú celistvosť Ukrajiny bude mať strategické a masívne následky," uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení, ktoré nasledovalo po tohtotýždňových telefonických rozhovoroch medzi lídrami Francúzska, Nemecka, Talianska, Británie a Spojených štátov.

Francúzske ministerstvo dodalo, že takzvaná Pätica západných spojencov "vyjadrila počas rozhovorov odhodlanie, že suverenita Ukrajiny musí byť zachovaná".

Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krymský polostrov nachádzajúci sa na severnom pobreží Čierneho mora. Tento krok medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo. V ten istý rok promoskovskí separatisti ovládli časti dvoch východoukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, a vyhlásili tam samozvané odštiepenecké republiky.

Francúzske vyhlásenie nasledovalo po utorkovom online summite amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina. Biden počas videohovoru varoval Putina, že ak Rusko podnikne akýkoľvek útok na Ukrajinu, čakajú ho "silné" západné ekonomické postihy. Líder Kremľa zasa žiadal záruky, že Severoatlantická aliancia (NATO) sa nebude rozširovať do blízkosti Ruska.

Obaja lídri, Biden aj Putin, sa rozprávali cez videolink približne dve hodiny. Tento summit bol vnímaný ako životne dôležitá šanca na rozptýlenie napätia na rusko-ukrajinskej hranici, kam Rusko vyslalo až do 100.000 svojich vojakov, čo vyvolalo silné obavy z veľkej vojny v Európe.