Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzsko vydalo mincu na počesť 20. výročia eura a predsedníctva

Clément Beaune, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Oficiálna stránka francúzskeho predsedníctva avizovala, že od 1. januára 2022 sa postupne dostane do obehu 30 miliónov nových dvojeurových mincí.

Brusel/Paríž 10. januára (TASR) - Francúzsko uviedlo v januári do obehu novú dvojeurovú mincu vydanú pri príležitosti začiatku francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ a 20. výročia eura.

Novú mincu na rube zdobia dub a olivovník, ktoré predstavujú silu, múdrosť a prírodu. Oba stromy sú orámované šesťuholníkom, symbolom Francúzska, a sú obklopené dvanástimi hviezdami európskej vlajky, informovalo francúzske predsedníctvo EÚ.

"Rok 2022 je 20. výročím eura. Francúzi, ako aj Európania sú k euru veľmi pripútaní, viac ako kedykoľvek predtým. Európania podporujú jednotnú menu, vytvorili z nej prvok stability, ochrany a príťažlivosti našich ekonomík, čo nás chránilo aj počas krízy," povedal počas nedeľňajšej tlačovej konferencie v Paríži francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune.

Zdôraznil, že novovydaná dvojeurovka nie je len pamätná, ale skutočná minca, ktorú je možné bežne používať.

Oficiálna stránka francúzskeho predsedníctva avizovala, že od 1. januára 2022 sa postupne dostane do obehu 30 miliónov nových dvojeurových mincí.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)