Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FRANCÚZSKO: Výnimočný stav sa skončil, trval takmer dva roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky premiér turistov aj samotných Francúzov ubezpečil, že aj keď platnosť výnimočného stavu pominula, môžu sa stále spoľahnúť na "dobrú úroveň bezpečnosti" v krajine.

Paríž 1. novembra (TASR) - Francúzsko sa po takmer dvoch rokoch po prvý raz nenachádza vo výnimočnom stave. Výnimočný stav v krajine zaviedli v novembri 2015 bezprostredne po sérii teroristických útokov v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. Odvtedy bol šesťkrát predĺžený, pričom posledné predĺženie vypršalo v stredu.

Francúzsky premiér Édouard Philippe turistov aj samotných Francúzov v stredu ubezpečil, že aj keď platnosť výnimočného stavu pominula, môžu sa stále spoľahnúť na "dobrú úroveň bezpečnosti" v krajine. Tú im podľa jeho slov zabezpečí protiteroristický zákon, pod ktorý legislatívne prešli viaceré z opatrení uplatňovaných pri výnimočnom stave. Legislatíva, ktorú jej kritici obviňujú z porušovania ľudských slobôd, do platnosti vstúpila v utorok.

Premiér Philippe navštívil v stredu pri príležitosti ukončenia výnimočného stavu Eiffelovu vežu. Vyjadril sa tam aj k utorňajšiemu teroristickému útoku v newyorskej štvrti Manhattan, pri ktorom 29-ročný Uzbek zabil prenajatou dodávkou osem ľudí a ďalších 15 zranil. Podľa francúzskeho premiéra takýto útok pripomína, že teroristická hrozba je "vysoká všade na svete". Philippe v tejto súvislosti prisľúbil sprísnenie bezpečnostných opatrení na tzv. citlivých miestach vo Francúzsku, uviedla agentúra AP.

Protiteroristický zákon nahrádza vo Francúzsku dvojročný výnimočný stav a jeho účelom je dať polícii viac nástrojov na boj proti násilnému extrémizmu. Orgánom činným v trestnom konaní poskytuje táto legislatíva väčšie právomoci uskutočňovať razie, zatvárať náboženské zariadenia a obmedzovať pohyb osôb podozrivých z napojenia na extrémistov.