Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Francúzsko vyšetruje ministra za údajný účet vo Švajčiarsku

Francúzsky minister pre rozpočet Jerome Cahuzac Foto: TASR/AP

Podľa francúzskeho investigatívneho portálu Mediapart mal francúzsky minister pre rozpočet Jerome Cahuzac účet vo švajčiarskej banke UBS až do začiatku roka 2010.

Paríž 8. januára (TASR) - Francúzska prokuratúra uskutoční predbežné vyšetrovanie aktivít ministra pre rozpočet Jeromea Cahuzaca pre podozrenie, že mal ešte donedávna tajné bankové konto v peňažnom ústave vo Švajčiarsku. Informovala o tom dnes prokuratúra v Paríži.

Cahuzac, ktorý je vo vláde zodpovedný za boj proti daňovým únikom, odmietol medializované informácie francúzskeho investigatívneho portálu Mediapart, podľa ktorej mal účet vo švajčiarskej banke UBS až do začiatku roka 2010.

Prokuratúra konštatovala, že nemala inú možnosť, ako okamžite začať vyšetrovanie po zverejnení informácie. "Prokuratúra v Paríži sa rozhodla otvoriť predbežné vyšetrovanie z dôvodu daňových únikov," píše sa v komuniké, citovanom agentúrou Reuters.

Mediapart nadviazal na svoju pôvodnú správu zverejním telefonického rozhovoru z roku 2000, v ktorom mužský hlas údajne patriaci Cahuzacovi hovorí o vlastnom konte v UBS.

Minister podal súdnu žalobu voči majiteľom servera, pričom pre francúzsku televíziu France 2 obvinenia opakovane odmietol. Zároveň konštatoval, že hlas na nahrávke nie je jeho.