Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Francúzsko vyzvalo na ochranu novinárov na Ukrajine

Na archívnej snímke zľava kameraman americkej televíznej stanice Fox News Pierre Zakrzewski, redaktor Steve Harrigan a producentka Yonat Frilingová pózujú v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ozbrojeným silám (Ruska) pripomínam ich povinnosť chrániť novinárov v súlade s medzinárodným humanitárnym právom, uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí Francúzska Jean-Yves Le Drian.

Paríž 16. marca (TASR) - Francúzsko vyzvalo v stredu na zaistenie ochrany pre novinárov pokrývajúcich ruskú inváziu na Ukrajinu. Paríž tak reagoval na pondelkové úmrtie kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského a ukrajinskej producentky Olexandry Kuvšynovovej neďaleko Kyjeva, ako aj na ďalšie incidenty, ktoré si vyžiadali životy žurnalistov. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Ozbrojeným silám (Ruska) pripomínam ich povinnosť chrániť novinárov v súlade s medzinárodným humanitárnym právom," uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí Francúzska Jean-Yves Le Drian. "Rozhodne odsudzujem akékoľvek akcie namierené voči nim," zdôraznil. Dodal, že "tieto udalosti ilustrujú extrémne nebezpečenstvo", aké panuje v súčasnosti na Ukrajine. Rodinám oboch usmrtených vyjadril úprimnú sústrasť.

Generálna riaditeľka spoločnosti Fox News Media Suzanne Scottová v utorok oznámila, že Zakrzewski a Kuvšynovová zahynuli a ich kolega, novinár Benjamin Hall, utrpel zranenia, keď ich vozidlo v pondelok zasiahla prichádzajúca paľba v obci Horenka pri metropole Kyjev.

Uplynulú nedeľu bol na predmestí Kyjeva zastrelený americký reportér Brent Renaud. Ukrajinský kameraman Jevhenij Sakun zomrel pri útoku na kyjevskú televíznu vežu a a ďalší Ukrajinec, Viktor Dudar, bol zabitý počas bojov blízko juhoukrajinského prístavného mesta Mykolajiv, uviedla splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová. Zranenia podľa jej slov utrpelo mnoho ďalších novinárov vrátane britských, dánskych a švajčiarskych.