Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzsko vyzýva ženy, aby nahlásili menštruačné problémy po očkovaní

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Návrh francúzskej Národnej agentúry pre bezpečnosť liekov (ANSM) je súčasťou úsilia o skúmanie možných vedľajších účinkov vakcín spoločnosti Moderna a konzorcia Pfizer/BioNTech.



Paríž 20. júla (TASR) - Francúzska zdravotnícka agentúra vyzvala ženy, ktoré majú podozrenie, že ich menštruačný cyklus ovplyvnila vakcína proti ochoreniu COVID-19, aby nahlásili akékoľvek zmeny na vládnej webovej stránke. TASR správu prevzala v stredu od agentúry AFP.

Návrh francúzskej Národnej agentúry pre bezpečnosť liekov (ANSM) je súčasťou úsilia o skúmanie možných vedľajších účinkov vakcín spoločnosti Moderna a konzorcia Pfizer/BioNTech. Vo Francúzsku bolo ženám podaných už 70 miliónov dávok týchto očkovacích látok.

ANSM vyzvala ženy, aby poskytli "čo najviac podrobných informácií v príslušnom formulári" na webovej stránke ministerstva zdravotníctva. Zmeny menštruačného cyklu už hlásilo lekárom približne 11.000 žien. Väčšinou šlo o "nezávažné" symptómy vrátane nepravidelných menštruácií alebo krvácania, ktoré bolo silnejšie alebo slabšie ako zvyčajne.

Väčšinou krátkodobé zmeny menštruačného cyklu sa objavili po očkovaní, no priame prepojenie s proticovidovými vakcínami sa zatiaľ nepotvrdilo.

Prieskum publikovaný minulý týždeň vo vedeckom časopise Science Advances ukázal, že 42 percent respondentiek malo po očkovaní silnejšiu menštruáciu. Tiež niektoré ženy v období menopauzy a transrodové osoby užívajúce hormóny hlásili náhle krvácanie.

Prieskum uskutočnili výskumníci z Illinoiskej univerzity v Urbana-Champaign a Washingtonovej univerzity v St. Louis v apríli 2021 a zúčastnilo sa na ňom 39.000 respondentov.

Ďalší výskum s použitím údajov od takmer 4000 osôb uskutočnený vedcami z Oregonskej univerzity zdravia a vedy (OHSU) v Portlande ukázal, že očkované ženy mali v porovnaní s neočkovanými mierne oneskorenú menštruáciu v priemere takmer o jeden deň.

Podľa vedúcej autorky štúdie, ktorá publikovala svoje zistenia v časopise Pôrodníctvo a gynekológia, mierne zvýšenie dĺžky menštruačného cyklu nebolo posúdené ako klinicky významné.

Ako pripomenula AFP, správ o zmenách v menštruačnom cykle sa chytili odporcovia očkovacích kampaní proti covidu realizovaných vlani v mnohých krajinách. Odborníci tvrdia, že na sociálnych sieťach sa šírili dezinformácie.