Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Za útok na francúzskeho autobusára počas pandémie odsúdili dvoch mužov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počas pandémie koronavírusu 59-ročný vodič Philippe Monguillot v autobuse požiadal skupinku mladíkov, aby sa preukázali platným lístkom a rúškom si prekryli ústa a nos.

Paríž 22. septembra (TASR) - Za útok na vodiča autobusu s následkom smrti v meste Bayonne na juhu Francúzska súd odsúdil vo štvrtok dvoch mužov na 15 a 13 rokov väzenia. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Prípad sa stal počas pandémie koronavírusu v roku 2020 a prokurátor žiadal pre dvoch mužov vo veku 22 a 23 rokov za úmyselné násilie s následkom smrti 15 rokov väzenia.

"Žiadali sme príkladnú spravodlivosť, nemôžeme povedať, že sme ju dostali. Pre mňa by príkladnou spravodlivosťou bolo 30 rokov väzenia," uviedla pri odchode zo súdnej siene vdova po obeti Veronique Monguillotová.

Tragický prípad sa odohral 5. júla 2020. Počas pandémie koronavírusu 59-ročný vodič Philippe Monguillot v autobuse požiadal skupinku mladíkov, aby sa preukázali platným lístkom a rúškom si prekryli ústa a nos.

Mladíci na neho zaútočili, dostal niekoľko úderov päsťami a niekoľkokrát ho kopli; pri páde hlavou narazil na chodník. Skupinka mužov utiekla a vodiča s vážnymi zraneniami nechala vedľa autobusu bez poskytnutia pomoci. Po piatich dňoch v nemocnici lekári konštatovali mozgovú smrť.

Po tomto útoku Monguillotovi kolegovia využili svoje právo a odmietli pre ohrozenie života pracovať. Orgány verejnej moci to prinútilo k rýchlym opatreniam na posilnenie bezpečnosti vo verejnej doprave, čo umožnilo postupné obnovenie činnosti.